Dodaj do planów
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Porcje
3
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Pad kapao to gorące tajskie danie, które jest bardzo popularne wśród mieszkańców. Przygotowuje się go w bardzo prosty sposób: drobno posiekane mięso lub drób szybko smaży się na patelni, podgrzewa w pikantnym sosie, po czym dodaje się zielone liście bazylii, co dodaje smaku orzeźwiającej pikantnej nuty. To gorące danie podawane jest z jajecznicą. Dlaczego? Tyle, że Tajowie słusznie uważają, że tak jest smaczniej i bardziej satysfakcjonująco! Swoją drogą przepis na pad kapao jest tak szybki, że w każdej chwili możesz go przetestować w praktyce.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 9
Porcje:
Filet z udka kurczaka - 700 g
Jajka - 3 szt.
Sos sojowy - 4 łyżka
Sos z ostryg - 3 łyżka
brązowy cukier - 2 łyżeczka
Olej roślinny - 5 łyżka
Czosnek - 4 ząbek
Duża papryczka chili - 1 szt.
Bazylia lub pietruszka - 2 pęczek
Porcje:
🥓
Tłuszcz
144г
🍚
Węglowodany
45г
🥩
Białko
122г
🔥
Kcal
Najpierw przygotuj sos pad kapao. Do miski wlać sos sojowy i ostrygowy. Dodaj do nich brązowy cukier. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.
Obierz i posiekaj czosnek na pad kapao. Papryczki chili umyj i drobno posiekaj (jeśli nie przeszkadza Ci ostry smak, nie musisz usuwać nasion). Mięso z kurczaka pokroić w małe kostki.
Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju roślinnego. Dodaj czosnek i papryczkę chili. Smażymy przez minutę. Dodaj posiekanego kurczaka. Smażyć, mieszając, na średnim ogniu przez 7 minut.
Przygotowanym wcześniej sosem polej kurczaka z chilli i czosnkiem. Doprowadzić do wrzenia. Mieszając, gotuj pad kapao na małym ogniu przez pięć minut.
Na pozostałym oleju usmaż trzy jajka sadzone. Dodaj liście bazylii do pad kapao i szybko zamieszaj. Ułożyć na talerzach, posypać jajkami sadzonymi i podawać.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku