PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
4 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Makaron marynarski z duszonym mięsem zwykle postrzegany jest jako danie przygotowywane wyłącznie na biwaku – w dużym garnku nad ogniskiem. Ale tak naprawdę przepis na makaron Navy może ci pomóc, jeśli chcesz przygotować kompletny domowy lunch! Danie będzie obfite i smaczne, a także całkiem niedrogie! Oczywiście ostateczny wynik będzie zależał od jakości gulaszu – wybierz taki, który zawiera wyłącznie mięso, liść laurowy, sól i pieprz. I wybierz makaron według własnego gustu – wystarczą spirale, kokardki i muszelki! Najważniejsze jest to, że są wykonane z pszenicy durum.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 9
Porcje:
Makaron - 400 g
Gulasz wołowy - 250 g
Cebula - 1 szt.
Czosnek - 1 ząbek
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
Pietruszka - 2 pęczek
Słodka papryka - ½ łyżeczka
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
51г
🍚
Węglowodany
177г
🥩
Białko
72г
🔥
Kcal
Zagotuj 2 litry wody, dodaj sól i dodaj makaron. Ugotuj makaron do twardości zgodnie z instrukcją na opakowaniu, około 6-8 minut. Nie wydłużaj czasu gotowania makaronu, aby nie stał się zbyt miękki.
Makaron odcedzamy na durszlaku, zachowując 120 ml płynu z gotowania, będzie on potrzebny do przygotowania sosu. Cebulę pokroić w małe kostki. Posiekaj czosnek.
Otwórz puszkę gulaszu i wyjmij mięso. Kawałki mięsa rozgnieść widelcem lub rozdzielić na pojedyncze włókna. Tłuszcz z gulaszu przełożyć na głęboką patelnię.
Połóż patelnię na kuchence, ustaw ogień na średni i rozpuść tłuszcz wołowy. Jeśli to nie wystarczy, dodaj 1 łyżkę. l. olej roślinny.
Umieść posiekaną cebulę na patelni i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie przezroczysta, często mieszając szpatułką, 4 minuty. Dodaj czosnek, dodaj paprykę i kontynuuj smażenie przez kolejną 1 minutę.
Na patelnię wrzucamy gulasz i koncentrat pomidorowy, zalewamy zarezerwowanym płynem z gotowania makaronu. Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty.
Usuń łodygi i drobno posiekaj liście pietruszki. Ugotowany makaron przełożyć na patelnię z gulaszem. Dodać połowę natki pietruszki i delikatnie wymieszać. Gotuj przez kolejne 1-2 minuty.
Makaron rozłóż do misek i posyp pozostałą natką pietruszki. Dodaj pomidory i podawaj tuż przed ostygnięciem makaronu.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku