MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Klasyczny majonez

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

12 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Klasyczny majonez

Dodaj do planów


Czas przygotowania

20 min.

Czas gotowania

10 min.

Porcje

12

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Przepis na majonez klasyczny pozwoli uzyskać bardzo smaczny, naturalny sos, bez żadnych sztucznych dodatków, które często spotykane są w sklepach. I ogólnie co mogę powiedzieć: domowe jest zawsze lepsze! Przygotowanie tego majonezu jest niezwykle szybkie i łatwe: składniki wystarczy wymieszać za pomocą blendera zanurzeniowego lub miksera. Po tym czasie sos można od razu wykorzystać według własnego uznania – do dressingów sałatek, jako dip do grzanek i paluszków warzywnych, a także jako składnik innych potraw.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 7

Porcje:

1.

Żółtko jaja - 2 szt.

2.

Rafinowany olej roślinny - 200 ml

3.

Musztarda - 1 łyżeczka

4.

Sok cytrynowy - 2 łyżeczka

5.

Sól morska - ½ łyżeczka

6.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

7.

Woda - 40 ml

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

77%

Tłuszcz

233г

🍚

14%

Węglowodany

42г

🥩

9%

Białko

27г

🔥

2415

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 12 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki majonezu. Żółtka umieścić w szklanej lub ceramicznej misce, przykryć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej na 20 minut.

2

Krok 2

Do żółtek w misce dodaj musztardę, sok z cytryny, sól morską i zmielony czarny pieprz do smaku. Wymieszaj za pomocą blendera zanurzeniowego lub miksera (30 sekund).

3

Krok 3

Odmierz 100 ml oleju roślinnego. Wlewaj go do miski z żółtkami, po jednej łyżce, nie przerywając ubijania na wysokich obrotach. Proces zajmie 5-7 minut. Majonez powinien zgęstnieć.

4

Krok 4

Dodaj pozostały olej i ciepłą wodę. Ubij ponownie. Gotowy majonez umieść w szklanym słoju z zakręcaną pokrywką. Przechowywać w lodówce do 5 dni.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone