MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Klasyczne placki z wątróbki wieprzowej

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Klasyczne placki z wątróbki wieprzowej

Dodaj do planów


Czas gotowania

45 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Według naszego przepisu klasyczne naleśniki z wątróbki wieprzowej wyjdą niesamowicie miękkie i dosłownie rozpłyną się w ustach. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i wysiłku, a efekt przekroczy Twoje oczekiwania. Dzięki semolinie gotowe danie okaże się puszyste, a soda pomoże usunąć specyficzny zapach, dlatego niektórzy nie lubią wieprzowiny i wątróbek wieprzowych. Ten przepis na placki wątróbkowe można wykorzystać jako bazę i na jego podstawie można eksperymentować dodając do mieszanki warzywa, np. startą marchewkę, cukinię czy brokuły, a także przyprawy i zioła do smaku.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Wątroba wieprzowa - 500 g

2.

Cebula cebulowa - 100 g

3.

Mąka pszenna - 1 łyżka

4.

Kasza manna - 1 łyżka

5.

majonez - 1 łyżka

6.

Proszek do pieczenia - 1.5 g

7.

Olej roślinny do smażenia - 50 g

8.

Sól - 3 g

9.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

10.

mleko - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

28%

Tłuszcz

85г

🍚

29%

Węglowodany

88г

🥩

43%

Białko

128г

🔥

1663

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Wątróbkę wieprzową namoczyć w mleku na co najmniej godzinę. Jest to konieczne, aby charakterystyczna goryczka opuściła produkt. Następnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na małe, równe kawałki.

2

Krok 2

Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i wraz z wątrobą umieścić w misie blendera lub robota kuchennego. Składniki dokładnie siekamy i powstałą masę przekładamy do miski.

3

Krok 3

Do posiekanej wątroby i cebuli w misce dodać mąkę, kaszę mannę, majonez, sodę oczyszczoną (nie trzeba gasić) i przyprawy. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

4

Krok 4

Pozostaw miskę z mieszaniną naleśników z wątróbki wieprzowej w temperaturze pokojowej na 30 minut. Jest to konieczne, aby semolina pęczniała prawidłowo.

5

Krok 5

Po upływie wymaganego czasu ponownie dokładnie wymieszaj całą zawartość miski. Rozgrzej olej roślinny na patelni na średnim ogniu i ostrożnie kładź na patelnię naleśniki z wątróbką za pomocą łyżki stołowej.

6

Krok 6

Smażyć naleśniki na średnim ogniu przez co najmniej 3 minuty z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor. Jeśli masz wątpliwości, czy naleśniki dobrze się upieczą, możesz je smażyć jeszcze 2-3 minuty, zmniejszając ogień do małego i przykrywając patelnię pokrywką.

7

Krok 7

Zdejmij placki z wątróbki z patelni i połóż je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju. Następnie podawaj naleśniki z dowolnym dodatkiem.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone