Dodaj do planów
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Porcje
10
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Daktyle w czekoladzie z orzechami to doskonały przykład domowych słodkości. Zawierają wyłącznie naturalne składniki, bez zbędnych dodatków, polepszaczy smaku czy oleju palmowego. A jeśli nie zje się ich wszystkich na raz, takie słodycze są nawet zdrowe. Nawet dzieci mogą przygotować smaczny poczęstunek, bo nie jest to wcale trudne. I będzie to wspaniała niespodzianka dla mam i tatusiów. A potem wszyscy będą mieli zabawną imprezę herbacianą.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 5
Porcje:
Duże daty - 10 szt.
Gorzka czekolada - 50 g
Orzeszki ziemne lub orzechy laskowe - 0.3 szklanka
Masło orzechowe ubite - 2 łyżka
Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 1 łyżeczka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
71г
🍚
Węglowodany
391г
🥩
Białko
40г
🔥
Kcal
Orzeszki ziemne lub orzechy laskowe prażymy na suchej patelni, usuwamy łuski. Przełożyć na deskę i drobno posiekać.
W każdej dacie zrób nacięcie i usuń pestkę. Daktyle napełnij masłem orzechowym (około ½ łyżeczki) i posyp pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. Odłożyć na bok.
Umieść ciemną czekoladę i masło w misce i rozpuść w kuchence mikrofalowej, mikrofaluj kilka razy po 10 sekund za każdym razem, mieszając pomiędzy kolejnymi źródłami ciepła. W sumie nie powinno to zająć więcej niż 1-2 minuty.
Za pomocą szpikulca zanurzaj każdą datę w roztopionej czekoladzie. Połóż daktyle w czekoladzie na talerzu wyłożonym pergaminem. Posyp każdą datę pozostałymi pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. Daktyle włóż do lodówki, aby czekolada stwardniała.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku