MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Tadżycki pilaw w kociołku

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

8 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Tadżycki pilaw w kociołku

Dodaj do planów


Czas przygotowania

4 godz.

Czas gotowania

1 godz. 30 min.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Pilaw tadżycki w kotle przygotowywany jest najczęściej z wołowiny z niewielką ilością tłuszczu, dzięki czemu smak potrawy jest bardzo bogaty. Jeśli chcesz uzyskać nienaganny efekt, kupuj mięso od zaufanego sprzedawcy, na targu lub w dobrym sklepie. Oprócz wołowiny w skład pilawu wchodzi oczywiście ryż, a także warzywa, przyprawy i ciecierzyca. To ostatnie sprawia, że ​​danie jest szczególnie satysfakcjonujące, a jego konsystencja ciekawsza. Chcesz wiedzieć jak ugotować pilaw tadżycki w kotle? Przestudiuj uważnie nasz przepis, kup wszystkie składniki i postępuj zgodnie z instrukcjami!

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 13

Porcje:

1.

Pulpa wołowa (łopatka, kark, mostek) - 1 kg

2.

Ryż długoziarnisty (taki jak basmati) - 800 g

3.

Ciecierzyca - 200 g

4.

Cebula - 300 g

5.

Marchewka - 400 g

6.

Czosnek - 2 szt.

7.

Olej roślinny - 300 ml

8.

Mielona kurkuma - 1 łyżeczka

9.

Zira - 1 łyżeczka

10.

Kwaśnica - 1 łyżeczka

11.

Ostra papryczka - 1 szt.

12.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

13.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

26%

Tłuszcz

439г

🍚

55%

Węglowodany

911г

🥩

19%

Białko

309г

🔥

8631

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki na pilaw. Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na 4 godziny. Ryż płuczemy, zmieniając wodę, aż stanie się klarowna. Następnie przelać do miski i zalać zimną wodą na 1 godzinę.

2

Krok 2

Cebulę pokroić w półpierścienie, marchewkę w paski. Obierz czosnek z górnej łuski. Miąższ wołowy na pilaw pokroić w drobną kostkę (o boku nie większym niż 2 cm).

3

Krok 3

Postaw kociołek na dużym ogniu. Wlać olej roślinny i podgrzać. Do kotła z oliwą dodać marchewkę i cebulę. Mieszając, smażymy na średnim ogniu aż do zrumienienia.

4

Krok 4

Dodaj wołowinę. Mieszając, smaż, aż kawałki będą złocistobrązowe. Dodać mieloną kurkumę, kminek i berberys. Mieszając, smaż zirvak na pilaw przez 5 minut.

5

Krok 5

Zalać 1,5 litra wrzącej wody. Sól i pieprz do smaku. Namoczoną ciecierzycę odkładamy na durszlak, opłukujemy i dodajemy do kociołka z cyrkonią. Szczelnie przykryć i gotować na średnim ogniu przez około 30 minut.

6

Krok 6

Otwórz kocioł. Ryż przełożyć na sito, równomiernie rozprowadzić na warstwie mięsa i ciecierzycy. Zalać łyżką cedzakową 400–500 ml wrzącej wody (powinna przykryć ryż 1 cm warstwą).

7

Krok 7

Spróbuj wody i jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej soli. Zamknij kocioł pokrywką. Gotuj pilaw na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie bardzo dokładnie wymieszaj ryż i ułóż go w kopczyk nad mięsem i ciecierzycą.

8

Krok 8

Rączką długiej łyżki wykonaj głębokie nakłucia na całej powierzchni pilawu. Na wierzch wciśnij obrane główki czosnku i ostrej papryki. Zamknij kocioł. Gotuj pilaw na małym ogniu przez 20 minut.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone