MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Leniwe pierogi z kapustą na kefirze

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

8 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Leniwe pierogi z kapustą na kefirze

Dodaj do planów


Czas przygotowania

50 min.

Czas gotowania

25 min.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Masz ochotę na ciasta, ale nie masz czasu na wyrabianie ciasta? Przygotuj leniwe placki z kapusty z kefirem bez drożdży. Nie potrzeba do nich nawet piekarnika, można je szybko usmażyć na patelni. Ten przepis to prawdziwy ratunek dla zapracowanych ludzi. Potrzebne produkty są najprostsze, nie wymagają dużo czasu, a wynik cię zadowoli - puszyste rumiane ciasta w pośpiechu na stole. Nadają się zarówno na przekąskę, jak i obiad, można je zabrać ze sobą do pracy, z powodzeniem mogą zastąpić drugie danie na lunch. A latem na daczy można je podawać od rana do wieczora!

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 14

Porcje:

1.

Mąka - 450 g

2.

Kefir - 350 g

3.

Jajka - 2 szt.

4.

Cukier - 1 łyżeczka

5.

Sól - 1 łyżeczka

6.

Soda oczyszczona lub proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

7.

Olej roślinny do smażenia - 1 łyżka

8.

Rafinowany olej roślinny do smażenia - 100 ml

9.

Biała kapusta - 400 g

10.

Marchewka - 1 szt.

11.

Duża cebula - 1 szt.

12.

Sól - do smaku

13.

Pieprz - do smaku

14.

Rafinowany olej roślinny do smażenia - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

31%

Tłuszcz

234г

🍚

56%

Węglowodany

427г

🥩

13%

Białko

103г

🔥

4160

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj nadzienie do leniwych placków z kapustą. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, drobno posiekaj cebulę. Pokrój kapustę w małe kostki; to cięcie jest wygodniejsze do napełniania ciast.

2

Krok 2

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju roślinnego. Smaż cebulę przez 3 minuty, unikając przypalenia. Dodaj marchewkę do cebuli i smaż, mieszając, przez kolejne 5 minut.

3

Krok 3

Na patelnię dodać kapustę, wymieszać z cebulą i marchewką, smażyć 5 minut, ciągle mieszając. Zmniejsz ogień, wlej 2-3 łyżki. łyżki wody, przykryć i dusić kapustę do miękkości przez 15-20 minut. Na koniec posolić i popieprzyć nadzienie. Zostaw do schlodzenia.

4

Krok 4

Zagnieść ciasto na placki. Aby to zrobić, wymieszaj kefir i sodę za pomocą trzepaczki w misce. Powinno się pienić. W drugiej misce ubij jajka z cukrem i solą. Do kefiru wlać masę jajeczną i wymieszać.

5

Krok 5

Do masy kefirowej stopniowo dodajemy przesianą mąkę, cały czas mieszając łyżką. Powinieneś otrzymać lepkie ciasto średniej grubości, nieco grubsze niż na naleśniki.

6

Krok 6

Do przygotowanego ciasta dodać ostudzony nadzienie z kapusty, dokładnie wymieszać łyżką, aby wszystko połączyło się w w miarę jednorodną masę. Odstaw ciasto na 15 minut.

7

Krok 7

Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju roślinnego. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto na patelnię nadając mu okrągły lub owalny kształt. Smaż leniwe placki z kapusty po obu stronach na złoty kolor, raz przewracając. Uważaj, żeby się nie spalić. Dodawaj olej do patelni dla każdej nowej porcji ciast.

8

Krok 8

Za pomocą łyżki cedzakowej przenieś gotowe leniwe placki z kapustą na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar oleju. Podawać placki na ciepło.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone