PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
4 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Sałatka ze świeżej kapusty z ogórkiem jest bardzo prosta zarówno pod względem składników, jak i wykonania, jednak wielu osobom ją smakuje, dlatego uważana jest za jedną z najpopularniejszych. Szczególnie dobrze smakuje latem, kiedy mamy do dyspozycji najlepsze zmielone owoce. Do tej sałatki lepiej jest wziąć młodą kapustę: jej delikatne liście będą idealną bazą do dania. Cóż, wybierz małe świeże ogórki z małymi nasionami. A sałatkę ze świeżej kapusty koniecznie dopraw nierafinowanym olejem słonecznikowym, który nada potrawie przyjemny aromat i bardziej wyrazisty smak.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 7
Porcje:
Biała kapusta - 500 g
Świeże ogórki - 250 g
Koperek - 50 g
Czosnek - 1 ząbek
Nierafinowany olej słonecznikowy - 40 ml
Sól - do smaku
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
44г
🍚
Węglowodany
75г
🥩
Białko
23г
🔥
Kcal
Przygotuj wszystkie składniki sałatki. Usuń górne liście z kapusty. Usuń łodygę. Posiekaj liście i włóż do dużej miski. Sól i natrzyj rękami. Pozostaw na 15 minut.
Po upływie określonego czasu odciśnij kapustę i przełóż do innej miski. Umyj i osusz ogórki. Odetnij końcówki. Ogórki pokroić w paski. Dodać do miski z kapustą.
Koperek posortuj, umyj i dobrze osusz papierowymi ręcznikami. Usuń wszystkie twarde łodygi. Drobno posiekaj pozostałe warzywa. Obierz czosnek i przepuść przez prasę.
Do koperku dodać czosnek, dodać trochę soli. Rozetrzeć w dłoniach i pozostawić na 10 minut. Następnie dodać do kapusty i ogórków. Składniki sałatki dopraw pieprzem, polej nierafinowanym olejem słonecznikowym i wymieszaj.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku