MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Kotleciki wołowe na grillu elektrycznym

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

2 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Kotleciki wołowe na grillu elektrycznym

Dodaj do planów


Czas przygotowania

35 min.

Czas gotowania

20 min.

Porcje

2

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Kotlety wołowe na grillu elektrycznym wychodzą równie smaczne i soczyste jak na patelni, jedynie ich kaloryczność będzie niższa, ponieważ do smażenia nie używamy oleju. I oczywiście, aby uzyskać najlepszy wynik, ugotuj je z mięsa mielonego, przygotuj się z dobrego kawałka mięsa. W takim przypadku kotlety wyjdą delikatne, ale elastyczne, bez nadmiaru „wody”. Jak długo je grillować? Najlepiej polegać na liczbach wskazanych w instrukcji urządzenia. Jeśli nie ma specjalnych instrukcji, wystarczy 10-12 minut. Nie masz pewności co do wysmażenia grillowanych kotletów wołowych? Wyjmij jeden i przekłuj go nożem: sok powinien być klarowny, bez różowego zabarwienia.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 7

Porcje:

1.

Pulpa wołowa - 400 g

2.

Chleb pszenny 1 kromka - 20 g

3.

Woda pitna - 150 ml

4.

Mała cebula - 1 szt.

5.

Czosnek - 1 ząbek

6.

Sól - do smaku

7.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

27%

Tłuszcz

53г

🍚

29%

Węglowodany

57г

🥩

45%

Białko

89г

🔥

1085

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 2 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj mięso mielone na kotlety. Przełóż miąższ wołowy przez maszynę do mięsa do miski. Z chleba odetnij skórkę i namocz okruchy w zimnej wodzie na 15 minut. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj bardzo drobno.

2

Krok 2

Do rozdrobnionej wołowiny w misce dodaj cebulę i czosnek. Wyciśnij chleb. Dodać także do wołowiny z cebulą i czosnkiem. Sól, pieprz i ugniataj mięso mielone (co najmniej 10 minut). Pozostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej.

3

Krok 3

Rozgrzej grill zgodnie z instrukcją urządzenia. Z powstałej masy mielonej wołowiny uformuj okrągłe kotlety. Spłaszcz je tak, aby powstały płaskie placki o grubości nie większej niż 1,5 cm.

4

Krok 4

Połóż kotlety na grillu i zamknij go. Smażyć 10–15 minut na złoty kolor (niektóre urządzenia posiadają funkcję obliczania czasu pieczenia w zależności od grubości).

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone