MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Stek z czerwonej ryby

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

2 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Stek z czerwonej ryby

Dodaj do planów


Czas przygotowania

35 min.

Czas gotowania

10 min.

Porcje

2

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Stek z czerwonej ryby można przygotować z niemal każdej czerwonej ryby z rodziny łososi. Pamiętaj tylko, że różni przedstawiciele tego gatunku mają różną zawartość tłuszczu w mięsie, więc metody gotowania będą różne. Do smażonych steków na patelni lepiej jest używać dużych tłustych ryb, idealny jest łosoś, troć wędrowna, łosoś i łosoś kumpel. Natomiast łosoś sockeye, łosoś różowy i łosoś coho najlepiej piecze się w piekarniku w niskiej temperaturze, a następnie bardzo szybko przyrumienia na grillu lub na palniku gazowym. Ale stek nie musi być złocistobrązowy. Jeśli trzymasz się PP, możesz nawet ugotować go w podwójnym bojlerze.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 4

Porcje:

1.

Stek z czerwonej ryby - 2 szt.

2.

Oliwa z oliwek (opcjonalnie) - do smaku

3.

Sól - do smaku

4.

Mielony biały pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

61%

Tłuszcz

113г

🍚

24%

Węglowodany

44г

🥩

16%

Białko

29г

🔥

1371

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 2 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Sprawdź skórę steków pod kątem łusek; jeśli są, rybę należy dokładnie oczyścić. Po oczyszczeniu nie myj ryby, aby nie wchłonęła nadmiaru wilgoci. Wystarczy wytrzeć stek ze wszystkich stron wilgotnym ręcznikiem papierowym.

2

Krok 2

Wytrzyj cały stek czystym ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Rybę natrzyj pieprzem i solą ze wszystkich stron, posmaruj oliwą i odstaw na talerz na 30 minut.

3

Krok 3

Rozgrzewamy patelnię grillową lub zwykłą patelnię z grubym dnem. Za pomocą pędzla do ciasta lekko nasmaruj patelnię olejem roślinnym i odczekaj 10 sekund.

4

Krok 4

Umieść steki na patelni i smaż na średnim ogniu przez 2 minuty. Odwróć rybę i smaż przez kolejne 2 minuty. Wyłącz ogień, odwróć steki na drugą stronę i pozostaw na patelni na 3 minuty. Podawać z cząstką cytryny.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone