MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Stek rib-eye na patelni

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

1 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Stek rib-eye na patelni

Dodaj do planów


Czas przygotowania

2 godz.

Czas gotowania

10 min.

Porcje

1

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Stek ribeye smażony na patelni to danie, które budzi wiele kontrowersji wśród szefów kuchni. Niektóre solimy i doprawiamy mięso przed gotowaniem, inne po. Poza tym toczy się dyskusja na temat idealnej grubości steku, gdyż może ona wynosić od 2 do 6 cm. W naszym przepisie wzięliśmy stek średnio gruby i radzimy jeszcze przyprawić mięso przed gotowaniem. W ten sposób okaże się smaczniejszy. Z czym podać ribeye? Nie ma nic lepszego, bo ta część wołowiny ma za zadanie cieszyć się smakiem mięsa. Co najwyżej na gotowy stek można położyć kawałek masła. Ale jako dodatek idealnie nadają się pieczone ziemniaki lub grillowane warzywa.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 4

Porcje:

1.

Stek Ribeye o grubości 3 cm - 1 szt.

2.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

3.

Oliwa z oliwek (opcjonalnie) - do smaku

4.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

65%

Tłuszcz

109г

🍚

23%

Węglowodany

39г

🥩

12%

Białko

20г

🔥

1243

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 1 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Mięso wyjmij z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem, powinno osiągnąć temperaturę pokojową. 10 minut przed smażeniem dokładnie osusz stek ręcznikiem papierowym, posmaruj oliwą (jeśli mięso nie ma wystarczającej ilości tłuszczu) i dopraw z obu stron solą i pieprzem.

2

Krok 2

Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem. Bez oleju! Przenieś mięso na patelnię. Aby przyrumienić błękit, smaż mięso przez 1-2 minuty z każdej strony. Do średnio rzadkiego smażenia – 3-4 minuty. (musisz obrócić kawałek 2-3 razy). Na dobrze zrobione - 8-10 minut. po każdej stronie. W takim przypadku mięso należy obrócić 5-7 razy. Podczas smażenia wciskaj mięso na patelnię za pomocą szpatułki, aby równomiernie się upiekło.

3

Krok 3

Gotowy stek ribeye układamy na rozgrzanym talerzu i przykrywamy folią, ale nie szczelnie, mięso powinno oddychać. Odstaw stek na 5 minut i podawaj.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone