MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Naleśniki na mleku owsianym bez jajek

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

20 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Naleśniki na mleku owsianym bez jajek

Dodaj do planów


Czas przygotowania

30 min.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

20

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Placki owsiane bez jajek to idealne rozwiązanie dla wegan i osób na czczo. I tak samo jest w przypadku, gdy brak tradycyjnych składników w składzie nie ma żadnego wpływu na smak potrawy! Piękne, „koronkowe” wegańskie naleśniki są tak dobre, że zasmakują wielu mięsożercom. Jednocześnie przepis jest prosty, wszystkie składniki są dość dostępne (mleko owsiane często sprzedawane jest w okrytych złą sławą „sklepach wielobranżowych”). Te naleśniki możesz podawać z dżemem, świeżymi jagodami lub niesłodzonym sosem wegańskim do smaku.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 7

Porcje:

1.

Mąka - 250 g

2.

Mleko owsiane - 500 ml

3.

Woda mineralna gazowana - 180 ml

4.

Olej roślinny - 2 łyżka

5.

Cukier - 1 łyżka

6.

Proszek do pieczenia ciasta - 1.5 łyżeczka

7.

Sól - 0.3 łyżeczka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

16%

Tłuszcz

48г

🍚

72%

Węglowodany

217г

🥩

12%

Białko

35г

🔥

1439

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 20 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki ciasta naleśnikowego. Mąkę przesiać przez drobne sito z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia do miski miksera. Dokładnie wymieszaj na małych obrotach.

2

Krok 2

Następnie mieszając trzepaczką wlać połowę mleka owsianego. Staraj się to robić bardzo ostrożnie, aby w cieście naleśnikowym nie pozostały grudki. Mieszanka będzie gęsta.

3

Krok 3

Kontynuując ubijanie ciasta naleśnikowego trzepaczką, wlej resztę mleka owsianego. Przykryj górną część miski ciastem folią spożywczą. Pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej, aby gluten mąki pęczniał (wtedy naleśniki będą bardziej elastyczne).

4

Krok 4

Do ciasta naleśnikowego wlać olej roślinny i gazowaną wodę mineralną. Dokładnie wymieszaj trzepaczką. Ciasto powinno mieć konsystencję płynnego kefiru.

5

Krok 5

Postaw patelnię naleśnikową z grubym dnem na średnim ogniu i rozgrzej ją. Nasmaruj olejem roślinnym za pomocą pędzla. Następnie możesz zacząć smażyć naleśniki.

6

Krok 6

Na patelnię za pomocą chochli wlewamy trochę ciasta naleśnikowego. Smażymy do momentu, aż ładnie się zarumieni (wierzch powinien być dokładnie stwardniały). Obróć naleśnik za pomocą szpatułki.

7

Krok 7

Smaż naleśnik z drugiej strony przez około 30 sekund. Przenieść na czysty talerz i posmarować olejem roślinnym. Do momentu podania przechowywać w ciepłym miejscu. Z pozostałego ciasta przygotuj naleśniki w ten sam sposób.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone