MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Naleśniki na majonezie i wodzie

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

20 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Naleśniki na majonezie i wodzie

Dodaj do planów


Czas przygotowania

30 min.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

20

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Naleśniki z majonezem i wodą można przygotować przynajmniej w ramach ciekawego eksperymentu kulinarnego. Bądźcie pewni: nie zawiedziecie się! Dodatkowo ten przepis pozwoli Ci wykorzystać majonez przypadkowo zapomniany w lodówce (oczywiście jeśli nie stał tam zbyt długo). Przygotowanie naleśników jest proste: jajka ubić z sosem, cukrem i solą, następnie dodać gorącą wodę i na koniec dodać do masy mąkę. Powstałe ciasto powinno trochę odpocząć, aby rozwinął się w nim gluten: zapewni to produktom szczególną elastyczność.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 7

Porcje:

1.

Mąka - 160 g

2.

Jajka - 2 szt.

3.

majonez - 85 g

4.

Woda pitna - 500 ml

5.

Sól - do smaku

6.

Cukier - 1.5 łyżka

7.

Olej roślinny - 2 łyżka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

39%

Tłuszcz

103г

🍚

49%

Węglowodany

131г

🥩

12%

Białko

33г

🔥

1582

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 20 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki ciasta naleśnikowego. Jajka wbij do miski. Dodaj majonez. Ubijaj trzepaczką lub mikserem do uzyskania mieszaniny o jednorodnej konsystencji.

2

Krok 2

Do mieszanki jajeczno-majonezowej dodaj cukier i sól. Ponownie wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Zagotuj wodę pitną w czajniku lub rondlu. Lekko ostudzić (dosłownie 5 minut).

3

Krok 3

Następnie cienkim strumieniem wlewamy gorącą wodę do mieszanki jajeczno-majonezowej, cały czas mieszając trzepaczką lub mikserem. Na wierzch przesiej mąkę. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

4

Krok 4

Dodaj olej roślinny do ciasta naleśnikowego. Ponownie dokładnie wymieszaj. Ciasto naleśnikowe przykryj ręcznikiem i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.

5

Krok 5

Na dużym ogniu rozgrzej patelnię naleśnikową z grubym dnem i niskimi bokami. Nasmaruj niewielką ilością oleju roślinnego. Ciasto nakładać łyżką i wylewać na patelnię, potrząsając, aż równomiernie rozłoży się na powierzchni.

6

Krok 6

Smażymy naleśnik aż się zarumieni (wierzch powinien być dokładnie stwardniały). Obróć naleśnik za pomocą szpatułki. Smaż drugą stronę jeszcze przez około 30 sekund.

7

Krok 7

Przełóż naleśnik na talerz i posmaruj olejem roślinnym. Do momentu podania przechowywać w ciepłym miejscu. Z pozostałego ciasta przygotuj naleśniki w ten sam sposób. Gotowe układamy w stosy, smarując je olejem.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone