Dodaj do planów
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Porcje
20
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Naleśniki z majonezem i wodą można przygotować przynajmniej w ramach ciekawego eksperymentu kulinarnego. Bądźcie pewni: nie zawiedziecie się! Dodatkowo ten przepis pozwoli Ci wykorzystać majonez przypadkowo zapomniany w lodówce (oczywiście jeśli nie stał tam zbyt długo). Przygotowanie naleśników jest proste: jajka ubić z sosem, cukrem i solą, następnie dodać gorącą wodę i na koniec dodać do masy mąkę. Powstałe ciasto powinno trochę odpocząć, aby rozwinął się w nim gluten: zapewni to produktom szczególną elastyczność.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 7
Porcje:
Mąka - 160 g
Jajka - 2 szt.
majonez - 85 g
Woda pitna - 500 ml
Sól - do smaku
Cukier - 1.5 łyżka
Olej roślinny - 2 łyżka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
103г
🍚
Węglowodany
131г
🥩
Białko
33г
🔥
Kcal
Przygotuj wszystkie składniki ciasta naleśnikowego. Jajka wbij do miski. Dodaj majonez. Ubijaj trzepaczką lub mikserem do uzyskania mieszaniny o jednorodnej konsystencji.
Do mieszanki jajeczno-majonezowej dodaj cukier i sól. Ponownie wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Zagotuj wodę pitną w czajniku lub rondlu. Lekko ostudzić (dosłownie 5 minut).
Następnie cienkim strumieniem wlewamy gorącą wodę do mieszanki jajeczno-majonezowej, cały czas mieszając trzepaczką lub mikserem. Na wierzch przesiej mąkę. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
Dodaj olej roślinny do ciasta naleśnikowego. Ponownie dokładnie wymieszaj. Ciasto naleśnikowe przykryj ręcznikiem i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Na dużym ogniu rozgrzej patelnię naleśnikową z grubym dnem i niskimi bokami. Nasmaruj niewielką ilością oleju roślinnego. Ciasto nakładać łyżką i wylewać na patelnię, potrząsając, aż równomiernie rozłoży się na powierzchni.
Smażymy naleśnik aż się zarumieni (wierzch powinien być dokładnie stwardniały). Obróć naleśnik za pomocą szpatułki. Smaż drugą stronę jeszcze przez około 30 sekund.
Przełóż naleśnik na talerz i posmaruj olejem roślinnym. Do momentu podania przechowywać w ciepłym miejscu. Z pozostałego ciasta przygotuj naleśniki w ten sam sposób. Gotowe układamy w stosy, smarując je olejem.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku