MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Kotlety mielone

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Kotlety mielone

Dodaj do planów


Czas przygotowania

10 min.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Kiedy słyszysz słowo „sznycel”, od razu przychodzi Ci na myśl cienki, rumiany kotlet. Z mięsa. Panierowany. Sugerujemy wykonanie sznycla z mięsa mielonego. To danie przygotowywane jest w tej samej technologii, co zwykłe kotlety. Istnieją jednak między nimi znaczne różnice, zarówno pod względem smaku, jak i formy. Lepiej samemu przygotować mięso mielone. Jeśli nie masz maszynki do mięsa, zmiel mięso za pomocą blendera. Bułkę tartą można również przygotować w domu, jest to dość proste: suszone kawałki chleba zmiel w misie blendera lub w maszynce do mięsa. Wtedy panierka będzie świeża, smaczna, z jasnym chlebowym aromatem. Sznycel najlepiej smakuje z sałatką. Aby uzyskać bardziej satysfakcjonujący dodatek, możesz ugotować ziemniaki w plasterki lub je zmiażdżyć. Postępuj zgodnie z naszymi instrukcjami krok po kroku ze zdjęciami, a Twoje danie okaże się soczyste i smaczne. Powinniśmy spróbować?

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 10

Porcje:

1.

Wieprzowina - 250 g

2.

Wołowina - 250 g

3.

Bułka tarta Panko - 100 g

4.

Mała cebula - 1 szt.

5.

jajko - 2 szt.

6.

Śmietanka 20% (średnia zawartość tłuszczu) - 30 ml

7.

Olej roślinny - 30 ml

8.

Khmeli-suneli - 5 g

9.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

10.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

37%

Tłuszcz

140г

🍚

31%

Węglowodany

118г

🥩

33%

Białko

125г

🔥

2268

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Wieprzowinę i wołowinę pokroić na kawałki. Cebulę obierz i pokrój na 4 części. Mięso i cebulę przepuścić przez maszynę do mięsa z drobną siatką.

2

Krok 2

Powstałe mięso mielone doprawiamy solą, mielonym czarnym pieprzem do smaku, chmielem suneli, zalewamy gęstą śmietaną i dokładnie mieszamy. Powinieneś otrzymać jednorodną masę. Zamiast śmietanki możesz użyć wody.

3

Krok 3

Mięso mielone należy ubić, aby było nasycone tlenem i zagęszczone. Aby to zrobić, zbierz go w dłoni i rzuć mocno na stół. Powtórz tę czynność około 10-15 razy.

4

Krok 4

Podziel mięso mielone na 6 kulek tej samej wielkości. Wygodniej jest to zrobić mokrymi rękami, wtedy mięso mielone nie będzie się do nich przylegać. Kulę ułożyć na folii spożywczej, przykryć kolejną warstwą folii i uformować płaski kotlet (około 5-7 mm).

5

Krok 5

Jajka rozbijamy na osobny, głęboki, ale dość szeroki talerz. Lekko ubij widelcem lub trzepaczką, aby połączyć żółtko z białkiem. Powinieneś otrzymać jednorodną masę.

6

Krok 6

Zanurz sznycel w ubitych jajkach. Staraj się, aby masa jajeczna przykryła ją ze wszystkich stron. Nie należy odwracać kotleta - jest bardzo delikatny. Wierzch można posmarować pędzelkiem jajkiem.

7

Krok 7

Rozłóż bułkę tartą równą warstwą na płaskim talerzu. Za pomocą szpatułki przełóż sznycel na talerz i posyp bułką tartą. Powinny całkowicie zakrywać kotlet.

8

Krok 8

Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym i włóż na nią sznycel. Smażyć z jednej strony na złoty kolor, następnie odwrócić i smażyć, aż będzie ugotowany. Około 3-5 minut z każdej strony.

9

Krok 9

Więc ugotuj wszystkie sznycle. Ułóż je na porcjowanych talerzach i podawaj na gorąco z dodatkiem ziemniaków, sosu lub warzyw. Nie zapomnij o świeżych ziołach.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone