MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Ananas w cieście

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

10 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Ananas w cieście

Dodaj do planów


Czas przygotowania

10 min.

Czas gotowania

15 min.

Porcje

10

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Smażony ananas w cieście to prosty, ale niezwykły deser, który zachwyci dzieci i dorosłych. To danie panazjatyckie zwykle gotuje się na patelni lub smaży w głębokim tłuszczu. Słodko-kwaśny smak owoców doskonale komponuje się ze smażonym ciastem. Proponujemy przygotować ciasto na bazie cydru: dzięki alkoholowi skórka smażonego ananasa będzie zwiewna i chrupiąca. W razie potrzeby do ciasta można dodać przyprawy: gałkę muszkatołową, ziele angielskie, cynamon, goździki, kardamon lub papryczkę chili. Jeśli dzieci będą jadły ananasa w cieście, to cydr zastąp taką samą ilością gazowanej wody mineralnej. Świeży ananas można zastąpić ananasem z puszki: w tym przypadku ważne jest, aby krążki dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami, w przeciwnym razie ciasto odcieknie. Polecamy podawać panierowane ananasy na ciepło, aby cieszyć się chrupiącą skórką.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 9

Porcje:

1.

Ananas - 1 kg

2.

Rafinowany olej roślinny - 500 ml

3.

Cukier puder/lody do podania - 1 łyżka

4.

Mąka - 360 g

5.

Wytrawny cydr jabłkowy - 320 ml

6.

Jajko 1. kategoria - 1 szt.

7.

Cukier - 1 łyżka

8.

Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

9.

Sól - 0.3 łyżeczka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

41%

Tłuszcz

372г

🍚

52%

Węglowodany

476г

🥩

7%

Białko

59г

🔥

5544

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 10 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Odetnij górę i dół ananasa, postaw owoce na desce i przetnij skórę od góry do dołu. Usuń oczy nożem. Ananasa pokroić w pierścienie o grubości 1 cm i usunąć rdzeń. Kawałki osusz ręcznikiem papierowym i pozostaw do wyschnięcia.

2

Krok 2

Na ciasto w głębokiej, szerokiej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W mące zrób dołek i wbij do niego jajko. Zacznij mieszać ciasto trzepaczką, stopniowo wlewając zimny cydr. Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę.

3

Krok 3

Na patelni lub szerokim rondlu, na dużym ogniu rozgrzej olej do 180 stopni. Aby sprawdzić gotowość, zanurz czubek drewnianego szpikulca w oleju – powinny aktywnie wydobywać się z niego wrzące bąbelki. Ręczniki papierowe układamy na talerzu w 2-3 warstwach.

4

Krok 4

Za pomocą dwóch widelców zanurzaj krążki ananasa w cieście, pozwól, aby ciasto trochę ociekło i smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor. Nie umieszczaj na patelni więcej niż 2-3 pierścieni na raz. W przeciwnym razie olej straci pożądaną temperaturę, ciasto będzie się gorzej smażyło i wchłaniało zbyt dużo tłuszczu.

5

Krok 5

Połóż pierścienie na ręcznikach papierowych, aby wchłonąć nadmiar oleju. Posyp smażonego ananasa w panierce cukrem pudrem lub podawaj na ciepło z gałką lodów.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone