Dodaj do planów
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Porcje
10
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Smażony ananas w cieście to prosty, ale niezwykły deser, który zachwyci dzieci i dorosłych. To danie panazjatyckie zwykle gotuje się na patelni lub smaży w głębokim tłuszczu. Słodko-kwaśny smak owoców doskonale komponuje się ze smażonym ciastem. Proponujemy przygotować ciasto na bazie cydru: dzięki alkoholowi skórka smażonego ananasa będzie zwiewna i chrupiąca. W razie potrzeby do ciasta można dodać przyprawy: gałkę muszkatołową, ziele angielskie, cynamon, goździki, kardamon lub papryczkę chili. Jeśli dzieci będą jadły ananasa w cieście, to cydr zastąp taką samą ilością gazowanej wody mineralnej. Świeży ananas można zastąpić ananasem z puszki: w tym przypadku ważne jest, aby krążki dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami, w przeciwnym razie ciasto odcieknie. Polecamy podawać panierowane ananasy na ciepło, aby cieszyć się chrupiącą skórką.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 9
Porcje:
Ananas - 1 kg
Rafinowany olej roślinny - 500 ml
Cukier puder/lody do podania - 1 łyżka
Mąka - 360 g
Wytrawny cydr jabłkowy - 320 ml
Jajko 1. kategoria - 1 szt.
Cukier - 1 łyżka
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Sól - 0.3 łyżeczka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
372г
🍚
Węglowodany
476г
🥩
Białko
59г
🔥
Kcal
Odetnij górę i dół ananasa, postaw owoce na desce i przetnij skórę od góry do dołu. Usuń oczy nożem. Ananasa pokroić w pierścienie o grubości 1 cm i usunąć rdzeń. Kawałki osusz ręcznikiem papierowym i pozostaw do wyschnięcia.
Na ciasto w głębokiej, szerokiej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W mące zrób dołek i wbij do niego jajko. Zacznij mieszać ciasto trzepaczką, stopniowo wlewając zimny cydr. Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę.
Na patelni lub szerokim rondlu, na dużym ogniu rozgrzej olej do 180 stopni. Aby sprawdzić gotowość, zanurz czubek drewnianego szpikulca w oleju – powinny aktywnie wydobywać się z niego wrzące bąbelki. Ręczniki papierowe układamy na talerzu w 2-3 warstwach.
Za pomocą dwóch widelców zanurzaj krążki ananasa w cieście, pozwól, aby ciasto trochę ociekło i smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor. Nie umieszczaj na patelni więcej niż 2-3 pierścieni na raz. W przeciwnym razie olej straci pożądaną temperaturę, ciasto będzie się gorzej smażyło i wchłaniało zbyt dużo tłuszczu.
Połóż pierścienie na ręcznikach papierowych, aby wchłonąć nadmiar oleju. Posyp smażonego ananasa w panierce cukrem pudrem lub podawaj na ciepło z gałką lodów.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku