MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Kebab wołowy z grilla

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Kebab wołowy z grilla

Dodaj do planów


Czas przygotowania

2 godz. 20 min.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Kebab wołowy lula na grillu to kultowy przepis kuchni kaukaskiej. Każde danie ugotowane na ognisku wywołuje zachwyt i natychmiastową chęć wzniesienia ozdobnego toastu, a następnie nie odchodzenia na dłużej od stołu i rozkoszowania się pysznym jedzeniem.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 7

Porcje:

1.

Wołowina - 1 kg

2.

Mielona wołowina tłusta - 250 g

3.

Cebula cebulowa - 2 szt.

4.

Sucha adjika - 1 łyżeczka

5.

Papryka - ½ łyżeczka

6.

Sól - do smaku

7.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

39%

Tłuszcz

190г

🍚

11%

Węglowodany

53г

🥩

50%

Białko

240г

🔥

2928

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Z wołowiny odetnij żyły i błony. Mięso osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na małe kawałki. Przełóż do miski i włóż do zamrażarki na 20 minut. Mięso lekko zamrożone łatwiej będzie zmielić na mielone mięso.

2

Krok 2

Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Tłuszcz wołowy pokroić na małe kawałki. Mięso, cebulę i tłuszcz przepuścić przez maszynę do mięsa z dużą siatką.

3

Krok 3

Posolić powstałe mięso mielone, doprawić mielonym czarnym pieprzem, papryką i suszoną adjika. Mięso mielone mieszamy szpatułką tak, aby przyprawy równomiernie się rozłożyły.

4

Krok 4

Mięso mielone zebrać w kulkę. Połóż dużą deskę na blacie i wrzucaj na nią mięso mielone na 1 minutę. Mięso mielone po ubijaniu nabiera gładkiej konsystencji i dobrze przylega do szaszłyków.

5

Krok 5

Miskę z przygotowanym mięsem mielonym przykryj folią spożywczą. Miskę wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Ten krok jest obowiązkowy - w tym czasie mięso mielone nabierze niezbędnej lepkości i będzie można z niego łatwo uformować kebaby lula.

6

Krok 6

Rozpal węgle na grillu i pozwól im się rozgrzać przez 10 minut. Węgle powinny zmienić kolor na czerwony, a następnie zmienić się w biały popiół. Nasmaruj ruszt olejem roślinnym i połóż na grillu.

7

Krok 7

Zwilż ręce ciepłą wodą. Weź kawałek mięsa mielonego wielkości dużego jabłka (około 200 g). Uformuj wąski placek i wciśnij go na patyczek. Kontynuując dociskanie mięsa mielonego, przeciągnij je wzdłuż szpikulca, tworząc kiełbasę.

8

Krok 8

Podobnie z pozostałego mięsa mielonego uformuj kebaby lula na szaszłykach. Na górnym i dolnym końcu każdego kebaba ponownie mocno dociśnij mielone mięso do szaszłyka, tworząc tzw. loki - nie pozwolą, aby mięso ześlizgnęło się do rozżarzonych węgli.

9

Krok 9

Na przygotowanym i rozgrzanym grillu układać luźno szaszłyki z kebabami lula. Odległość pomiędzy kebabami lula powinna wynosić co najmniej 1,5 cm. Ruszt powinien znajdować się na wysokości około 10 cm od rozżarzonych węgli.

10

Krok 10

Smaż szaszłyki lula przez 10 minut, aż uzyskają złoty kolor. Obracaj szaszłyki z różnych stron co 15-20 sekund, aby mięso równomiernie się upiekło.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Smażone pierogi z twarogiem: Apetyczna przemiana klasyki

Дана

3073

Kcal

165

Białko

152

Tłuszcz

267

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone