PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
8 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Porcje
8
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Mannik z mlekiem to bardzo smaczne, puszyste i delikatne ciasto, które z pewnością pokocha Twoje dziecko. Klasyczną mannę piecze się wyłącznie z kaszą manną, bez dodatku mąki. Daje to rodzaj kruchej konsystencji! Przepis na mannę jest bardzo prosty, a składniki do pieczenia można znaleźć w każdym domu. Jedyną trudnością, jaka na Ciebie czeka, jest opór i nie odcięcie od niego kawałka, dopóki całkowicie nie ostygnie. Przecież pełnia smaku objawia się dopiero w zimnej mannie. Jeśli więc planujesz podać to danie na śniadanie, upiecz je wieczorem wcześniej. Posypać mannę cukrem pudrem i podawać z kwaśną śmietaną lub udekorować świeżymi jagodami lub owocami z puszki.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 7
Porcje:
Kasza manna - 300 g
mleko - 200 ml
jajko - 3 szt.
Cukier - 160 g
Masło do wysmarowania formy - 60 g
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Sól - 0.3 łyżeczka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
74г
🍚
Węglowodany
374г
🥩
Białko
56г
🔥
Kcal
Podgrzej mleko do temperatury 30-32°C. Do dużej miski wsypać semolinę, zalać ciepłym mlekiem i pozostawić na 45-60 minut, aby kasza pęczniała. Kasza manna powinna wchłonąć całe mleko.
Masło włóż do małego rondelka i rozpuść na małym ogniu. Masło można także stopić w kuchence mikrofalowej. Ochłodzić olej do temperatury pokojowej.
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Umieść grill na środkowym poziomie. Naczynie żaroodporne o średnicy 22 cm wysmaruj masłem. Mannik można upiec w formie silikonowej, nie trzeba smarować go olejem.
W drugiej misce jajka połącz z cukrem, dodaj szczyptę soli i ubijaj mikserem na puszystą masę. Ubijaj jajka przez 5 minut. Dodać proszek do pieczenia, wlać masło i ponownie wymieszać mikserem.
Do miski z przygotowaną semoliną wlać masę jajeczno-maślaną i ponownie wymieszać. Na tym etapie lepiej wymieszać składniki szpatułką, aby nie zaburzyć zwiewnej struktury ciasta.
Ciasto wlać do przygotowanej formy. Umieścić blachę na środku piekarnika i piec mannę przez 55-60 minut. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem, jeśli to konieczne, kontynuuj pieczenie manny przez kolejne 5-10 minut. Jeżeli górna część ciasta za bardzo się przyrumieni, przykryj patelnię folią.
Wyjmij patelnię z semoliną z piekarnika i pozostaw na powierzchni roboczej na 5-10 minut. Ostrożnie przełóż na płaski talerz i całkowicie ostudź. Mannę pokroić na porcje i podawać z dowolnymi dodatkami.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku