Dodaj do planów
Czas przygotowania
1 godz. 10 min.
Czas gotowania
40 min.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Kotlety siekane z wątróbki drobiowej przygotowywane są według bardzo prostego i sprawdzonego w praktyce przepisu. To zdrowe i łatwe danie, które z pewnością pokocha każdy członek rodziny. Kotlety z wątróbki smażymy na patelni i ważne jest, aby ich nie przegrzać, w przeciwnym razie wątroba stanie się zbyt twarda. Przeciwnie, odpowiednio ugotowane kotlety zachwycą Cię swoją miękkością i delikatnością. Przygotujemy kotlety z niespodzianką - w środku każdego będzie nadzienie z posiekanych ziół. To nie tylko ozdobi danie, ale także nada mu wyjątkowy aromat i smak.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 12
Porcje:
Wątróbka z kurczaka - 500 g
Mąka - 50 g
jajko - 1 szt.
Kwaśna śmietana - 1 łyżka
Suszony czosnek - 1 łyżeczka
Papryka - ½ łyżeczka
Olej roślinny do smażenia - 50 ml
Sól - do smaku
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Ser topiony - 1 łyżka
Pietruszka - 3 pęczek
Szalotka - 3 szt.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
85г
🍚
Węglowodany
98г
🥩
Białko
126г
🔥
Kcal
Usuń tłuszcz i duże żyłki z kawałków wątroby, umieść je na durszlaku i opłucz zimną wodą. Pozwól, aby cały płyn spłynął, a następnie osusz wątrobę ręcznikami papierowymi.
Połóż wątrobę na powierzchni roboczej i pokrój w cienkie plasterki. Użyj ostrego noża, aby zapobiec zmiażdżeniu kawałków wątroby. Posiekaną wątrobę włóż do dużej miski.
Do wątroby dodać śmietanę, sól, doprawić suszonym czosnkiem, papryką i czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Wyjmij wątrobę z lodówki. Ubijaj jajko, aż białko i żółtko połączą się na gładką masę. Do miski wbić jajko, dodać mąkę i wymieszać.
Przygotuj nadzienie. Oddziel liście pietruszki od łodyg. Połączyć z zieloną cebulą i drobno posiekać. Dodaj 1 łyżkę. l. serek śmietankowy i wymieszać.
Na patelni o średnicy 26-28 cm podgrzej 2-3 łyżki. l. olej roślinny. Rozłóż masę wątrobową łyżką stołową. Na każdy kotlet nałóż 1 łyżeczkę. nadzienia. Dodaj jeszcze 1 łyżkę na wierzch. l. masa wątroby.
Przykryj patelnię pokrywką i smaż kotlety na średnim ogniu przez 3 minuty. Ostrożnie przewróć kotlety na drugą stronę, ponownie przykryj i smaż przez kolejne 2 minuty. Gotowe kotlety układamy w jednej warstwie na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku