Dodaj do planów
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Sałatka mimoza to jedna z najbardziej lubianych i popularnych sałatek, które przygotowujemy przez cały rok. To zrozumiałe – jest eleganckie i smaczne, łatwe w przygotowaniu, a do tego zawiera proste i niedrogie składniki. Ale wiosną, w oczekiwaniu na ulubione święto, chcesz zrobić coś nietrywialnego, dlatego proponujemy Ci oryginalną prezentację sałatki - zróbmy ją w formie wielkiej ósemki i odpowiednio udekorujmy - kwiatami i zioła! Do uformowania liczby potrzebne będą dwie szklanki, a do dekoracji - gałązki koperku lub piórka zielonej cebuli, ziarna kukurydzy, pomidorki koktajlowe, a może wymyślicie coś jeszcze bardziej kreatywnego!
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 12
Porcje:
Tuńczyk we własnym soku - 240 g
Jajka - 6 szt.
Twardy ser - 150 g
Masło do wysmarowania formy - 100 g
majonez - 200 g
Cebula - 1 szt.
Pietruszka - 3 pęczek
Sól - do smaku
Koperek - 2 pęczek
Pióra zielonej cebuli - 2 szt.
Kukurydza w puszce - 2 łyżka
pomidory koktajlowe - 5 szt.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
314г
🍚
Węglowodany
47г
🥩
Białko
142г
🔥
Kcal
Masło włóż do zamrażarki na co najmniej 40 minut. Jajka ugotuj na twardo, 8-9 minut. Studzimy w zimnej wodzie i zdejmujemy skorupkę. Usuń łodygi i drobno posiekaj liście pietruszki.
Cebulę pokroić w małe kostki. Aby usunąć gorycz, włóż cebulę do miski i dodaj sól. Zalać 100 ml gorącej wody i pozostawić na 5 minut. Ułożyć na sicie, zalać zimną wodą i poczekać, aż płyn odcieknie.
Ostrożnie rozdziel jajka na żółtka i białka. Białka drobno posiekaj nożem i włóż do małej miski. Żółtka rozgnieć widelcem i przełóż do drugiej miski.
Wyjmij tuńczyka z puszki i rozdrobnij widelcem. Zetrzyj ser na średniej lub drobnej tarce. Wszystkie przygotowane składniki sałatki powinny mieć tę samą temperaturę, aby można je było przechowywać w lodówce 20-30 minut.
Złóż sałatkę. Przygotuj duży płaski talerz. Połóż na nim dwie szklanki do góry dnem (najlepiej jedna szklanka jest mniejsza od drugiej) i zacznij układać warstwy sałatki, powinny one układać się wokół szklanek, tworząc ósemkę o ściankach o szerokości 2 cm.
W pierwszej warstwie ułóż posiekane białka. Posmaruj je startym serem i posmaruj majonezem. Dodajemy posiekaną cebulę, następnie układamy warstwę tuńczyka i smarujemy cienko majonezem.
Posyp sałatkę ziołami, połową posiekanych żółtek i ponownie posmaruj majonezem. Twarde masło zetrzeć na drobnej tarce i rozłożyć na kolejnej warstwie. Na koniec posyp sałatkę pozostałymi żółtkami.
Przykryj talerz folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Ostrożnie zdejmij folię i zdejmij szklanki, uważając, aby nie uszkodzić warstw sałatki. Udekoruj sałatkę gałązkami koperku i ziaren kukurydzy, aby imitować mimozę lub zieloną cebulą i połówkami pomidorków koktajlowych, aby imitować pierwsze wiosenne tulipany.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku