Dodaj do planów
Czas przygotowania
35 min.
Czas gotowania
45 min.
Porcje
22
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Naleśniki na mleku. Zawiera mleko, wodę, mąkę, jaja, olej, cukier, sól, sodę.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 4
Porcje:
Mleko 3,2% (pasteryzowane) - 1000 g
Cukier granulowany - 50 g
Mąka pszenna premium - 320 g
Jajka - 4 szt.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
41г
🍚
Węglowodany
318г
🥩
Białko
69г
🔥
Kcal
Przygotowanie ciasta na naleśniki. Jajka rozbij do miski. Ubijaj na gładką masę trzepaczką. Następnie dodaj cukier, sól i ponownie ubijaj, aż masa będzie gładka.
Następnie dodać połowę mleka i całą przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto. Gdy nie będzie już grudek dodajemy połowę pozostałego mleka i wszystko mieszamy. Dodać wodę, wymieszać. Porada z ciasta, żeby było jak najmniej grudek. Na etapie dodawania mleka dodaję połowę mleka i całą mąkę. A kiedy już cała mąka zostanie dodana i wymieszana, dodaję resztę mleka i wyrabiam ciasto do samego końca i wychodzi bez grudek.
Sodę zagasić łyżką wrzącej wody i dodać do ciasta, następnie wymieszać i dodać olej. Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.
Ciasto odstawiamy na 30 minut, aby gluten z mąki zaczął działać. Naleśniki mniej się rozrywają podczas smażenia.
Usmażymy naleśniki. Mam dwie patelnie temu, zaoszczędziłem czas i oddałem wszystko w 45 minut.
Naleśniki są gotowe! Smacznego apetytu, rozpieszczaj się)))
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku