Dodaj do planów
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
8 godz.
Porcje
3
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Trochę z kremem sabayon
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 7
Porcje:
Skórka pomarańczowa - 1 szt.
Ciasteczka Savoyardi - 100 g
Żółtka - 8 szt.
Cukier - 100 g
Wino - 100 ml
Woda - 2 l
Skórka pomarańczowa - 1 szt.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
41г
🍚
Węglowodany
181г
🥩
Białko
28г
🔥
Kcal
Weź 8 jaj i oddziel żółtka od białek. Białka odłóż na bok – nie będą nam potrzebne w przepisie. Żółtka wymieszaj ze 100 g cukru.
Z 1 pomarańczy usuń skórkę, niewielką część skórki odłóż do dekoracji deseru. Przygotuj łaźnię parową: w tym celu do rondla wlej wodę, zagotuj, a na wierzch połóż miskę z żółtkami i cukrem.
Żółtka podgrzewamy na łaźni parowej, mieszając. Po 5 minutach dodaj do nich 100 ml białego wina. Następnie kontynuuj podgrzewanie śmietanki na łaźni parowej i mieszaj, aż zgęstnieje.
Do mieszanki dodać skórkę z 1 pomarańczy, wymieszać i zdjąć z ognia.
Teraz składamy deser: na dnie filiżanek lub szklanek z kremem układamy ciasteczka sabaudzkie. Na wierzch wykładamy krem i posypujemy pozostałą skórką pomarańczową. Deser do zaparzenia wkładamy na noc do lodówki, aby ciasteczka ładnie pokryły się kremem.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku