PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
4 Porcje
5.0
1
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
30 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Siekane kotlety z filetu z kurczaka z sosem pomidorowo-jabłkowym
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 13
Porcje:
Kolendra - 1 łyżeczka
Bułka tarta - 5 łyżka
Filet z kurczaka - 500 g
Jajka - 1 szt.
Skórki z cytryny
Cebula - 1 szt.
Sól - do smaku
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Pomidory - 1 szt.
Jabłko - 1 szt.
Woda - 60 ml
Pietruszka - 3 pęczek
Czosnek - 1 ząbek
Porcje:
🥓
Tłuszcz
13г
🍚
Węglowodany
105г
🥩
Białko
137г
🔥
Kcal
Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym.
Weź 500 g filetu z kurczaka, drobno posiekaj ostrym nożem, zamieniając go w mięso mielone. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, sól, pieprz, kolendrę, skórkę z cytryny, cebulę i jajko.
Formuj małe kotlety i panieruj je w bułce tartej.
Ułożyć na przygotowanej blasze do pieczenia i piec przez 15-20 minut, aż ciasto będzie całkowicie ugotowane i złociste.
W małym rondlu wymieszaj pomidor, jabłko, czosnek, koncentrat pomidorowy, wodę i pietruszkę. Sól, pieprz i dusić przez 3 minuty.
Sos zmiksuj blenderem na gładką masę.
Podawaj klopsiki z sosem pomidorowo-jabłkowym. Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku