Dodaj do planów
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Czas gotowania
45 min.
Porcje
16
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Domowe kotlety z kapustą. Woda jest wskazana dwukrotnie w przepisie. To nie jest błąd. Pierwszy to mięso mielone ze względu na jego elastyczność, a drugi wylewa się na liść. Z liścia odparowuje woda, ale nie cała, dodatkowo kotlety oddają wodę i uzyskuje się także sos (dla tych, którzy to lubią). Prawie wszystko wyparowało, dlatego nie wliczałam sosu do końcowej wagi gotowego dania.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 10
Porcje:
Mielona wieprzowina - 278 g
Mąka pszenna premium - 30 g
Mleko 3,2% (pasteryzowane) - 60 g
Cebula - 1 szt.
Czosnek - 2 szt.
Biała kapusta - 1 szt.
Woda - 110 ml
Jajka - 1 szt.
mleko - 200 g
Chleb - 100 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
70г
🍚
Węglowodany
94г
🥩
Białko
70г
🔥
Kcal
Przełóż mięso, cebulę i czosnek przez maszynę do mięsa. Mięso jest dwa razy lepsze. Jako ostatni podajemy chleb namoczony w mleku. Kapustę kroimy siekaczem lub mieszamy, dodajemy wodę (pierwsza woda to 110 ml) i jajko - ubijamy na puree (kapusta nie przeszła przez maszynkę do mięsa, utknęła i nie przebiła się) w rozdrabniaczu bez wody). Sól, dodaj przyprawy i przyprawy według własnego uznania (przyprawy, których użyłem, nie znajdują się w bazie głównej, więc nie ma ich w składnikach). Zagniatamy mięso mielone i formujemy kotlety. Zrobiłem po około 150 g, wyszło 16 sztuk. Kładziemy na blachę i dodajemy około szklanki wody (druga woda to 250 ml)
Piec przez 30 minut w temperaturze 230-250°C. Wyłączamy piekarnik i mogą stać w piekarniku do studzenia jeszcze przez 15 minut (do dotarcia).
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku