Dodaj do planów
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 godz.
Porcje
3
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Filet z pstrąga pieczony w folii
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 4
Porcje:
Pstrąg tęczowy - 350 g
Świeży karp - 5 g
Gryka - do smaku
Zielona cebula - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
16г
🍚
Węglowodany
67г
🥩
Białko
86г
🔥
Kcal
Wyjmujemy schłodzonego pstrąga (kawałki filetu), myjemy go pod bieżącą wodą i suszymy serwetkami. Miałem go ze skórą, ale bez łusek, więc nie trzeba niczego dodatkowo czyścić. Jeśli jest waga, najpierw ją wyczyść, a następnie umyj.
Lekko natłuść arkusz folii oliwą w miejscu, w którym będziemy mieć kawałki ryby. Jest to konieczne, aby skórka nie przykleiła się do folii (folia po owinięciu powinna być błyszcząca stroną do wewnątrz i wyblakła na zewnątrz).
Ułożyć kawałki pstrąga i posypać przyprawą. Użyłem przyprawy do ryb z Perekhrestya. Na 3 sztuki około 2 gramy (trzeba obficie posypać, bo ryba lubi przyprawy). Na 3 sztuki po 125 g potrzebowałam ok. 3 szczypty przyprawy).
Na wierzchu ułóż świeży koperek, rozprowadzając go po całej rybie.
Wszystkie kawałki skrop oliwą (jedna łyżka wystarczyła na 3 kawałki). Zawijamy wszystko w folię, żeby nie było dziur.
Włóż blachę z rybą do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Wyjmujemy rybę i odstawiamy na kilka minut, ale wtedy wskazane jest natychmiastowe wyjęcie jej do czasu ostygnięcia, gdyż może przykleić się do folii. Usuwamy koperek, nie jest już potrzebny. Nie ma porządnego zdjęcia, bo Przepis piszę już po ugotowaniu i musiałam go przewrócić, żeby tu wrzucić :) Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku