MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Filet z pstrąga pieczony w folii

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

3 Porcje

4.0

1

Dodaj do planów


Filet z pstrąga pieczony w folii

Dodaj do planów


Czas przygotowania

10 min.

Czas gotowania

20 godz.

Porcje

3

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Filet z pstrąga pieczony w folii

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 4

Porcje:

1.

Pstrąg tęczowy - 350 g

2.

Świeży karp - 5 g

3.

Gryka - do smaku

4.

Zielona cebula - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

9%

Tłuszcz

16г

🍚

40%

Węglowodany

67г

🥩

51%

Białko

86г

🔥

754

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 3 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Wyjmujemy schłodzonego pstrąga (kawałki filetu), myjemy go pod bieżącą wodą i suszymy serwetkami. Miałem go ze skórą, ale bez łusek, więc nie trzeba niczego dodatkowo czyścić. Jeśli jest waga, najpierw ją wyczyść, a następnie umyj.

2

Krok 2

Lekko natłuść arkusz folii oliwą w miejscu, w którym będziemy mieć kawałki ryby. Jest to konieczne, aby skórka nie przykleiła się do folii (folia po owinięciu powinna być błyszcząca stroną do wewnątrz i wyblakła na zewnątrz).

3

Krok 3

Ułożyć kawałki pstrąga i posypać przyprawą. Użyłem przyprawy do ryb z Perekhrestya. Na 3 sztuki około 2 gramy (trzeba obficie posypać, bo ryba lubi przyprawy). Na 3 sztuki po 125 g potrzebowałam ok. 3 szczypty przyprawy).

4

Krok 4

Na wierzchu ułóż świeży koperek, rozprowadzając go po całej rybie.

5

Krok 5

Wszystkie kawałki skrop oliwą (jedna łyżka wystarczyła na 3 kawałki). Zawijamy wszystko w folię, żeby nie było dziur.

6

Krok 6

Włóż blachę z rybą do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.

7

Krok 7

Wyjmujemy rybę i odstawiamy na kilka minut, ale wtedy wskazane jest natychmiastowe wyjęcie jej do czasu ostygnięcia, gdyż może przykleić się do folii. Usuwamy koperek, nie jest już potrzebny. Nie ma porządnego zdjęcia, bo Przepis piszę już po ugotowaniu i musiałam go przewrócić, żeby tu wrzucić :) Smacznego!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Naleśniki cytrynowe

Дана

1876

Kcal

28

Białko

155

Tłuszcz

98

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone