MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Kisłowodzki chleb żytni

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

40 Porcje

5.0

1

Dodaj do planów


Kisłowodzki chleb żytni

Dodaj do planów


Czas przygotowania

30 godz.

Czas gotowania

3 godz.

Porcje

40

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Deser Chleb 100% żytni na żywym zakwasie składa się z pełnego ziarna i obranej mąki żytniej. Z nasionami lnu i suszonymi śliwkami. Jest niezwykle bogaty w błonnik i probiotyki, dzięki czemu organizm niemal całą energię, jaką otrzymuje, przeznacza na przyswajanie tego pieczywa. Zawiera kwasy Omega-3, lignany i witaminę E. Bardzo aromatyczny i smaczny, można spożywać jako deser.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 7

Porcje:

1.

Zakwas z chleba żytniego - 80 g

2.

Obrana mąka żytnia - 600 g

3.

Mąka żytnia pełnoziarnista Chleb twardy - 582 g

4.

Syrop - 60 g

5.

Śliwki - 112.5 g

6.

Nasiona lnu - 112.5 g

7.

Zmielona gałka muszkatołowa - 2 g

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

6%

Tłuszcz

66г

🍚

83%

Węglowodany

949г

🥩

11%

Białko

131г

🔥

4779

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 40 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Bierzemy 80 g zakwasu żytniego fermentacji spontanicznej 100% (w oryginalnym przepisie zakwas jest robiony od podstaw, zobacz film Siergieja Kiriłłowa na YouTube) hydratacji. Dodaj 60 g ciepłej, surowej wody o temperaturze 24-28 stopni i 100 g mąki pełnoziarnistej. Mieszamy i pozostawiamy do dojrzewania w ciepłym miejscu na 10-14 godzin. Następnie budujemy. Aby to zrobić, weź 180 g gęstego zakwasu, dodaj 338 g wody, 562,5 g obranej mąki żytniej (lub pełnoziarnistej). Mieszaj do uzyskania mocnej piany.

Bierzemy 80 g zakwasu żytniego fermentacji spontanicznej 100% (w oryginalnym przepisie zakwas jest robiony od podstaw, zobacz film Siergieja Kiriłłowa na YouTube) hydratacji. Dodaj 60 g ciepłej, surowej wody o temperaturze 24-28 stopni i 100 g mąki pełnoziarnistej. Mieszamy i pozostawiamy do dojrzewania w ciepłym miejscu na 10-14 godzin. Następnie budujemy. Aby to zrobić, weź 180 g gęstego zakwasu, dodaj 338 g wody, 562,5 g obranej mąki żytniej (lub pełnoziarnistej). Mieszaj do uzyskania mocnej piany.
2

Krok 2

Umieść starter w pojemniku i przykryj folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce (24-26 stopni) na 10-12 godzin.

Umieść starter w pojemniku i przykryj folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce (24-26 stopni) na 10-12 godzin.
3

Krok 3

W momencie uruchamiania zakwasu weź 112 g nasion lnu i zalej je 250 g wrzącej wody.

W momencie uruchamiania zakwasu weź 112 g nasion lnu i zalej je 250 g wrzącej wody.
4

Krok 4

Do innego pojemnika zaparzyć 112 g słodu żytniego czerwonego, zalać 250 n wrzącej wody. Zamieszać. Przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej do momentu wyrobienia ciasta.

Do innego pojemnika zaparzyć 112 g słodu żytniego czerwonego, zalać 250 n wrzącej wody. Zamieszać. Przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej do momentu wyrobienia ciasta.
5

Krok 5

Namocz śliwki w wodzie. Odlać wodę na 20 minut przed wyrabianiem. Można przeciąć na pół.

Namocz śliwki w wodzie. Odlać wodę na 20 minut przed wyrabianiem. Można przeciąć na pół.
6

Krok 6

Zagnieść chleb z 800 g zakwasu żytniego (mocna piana), 400 ml ciepłej wody, w zależności od mąki można dodać 20-50 ml. Zamieszać. Dodać melasę lub cukier (miód) 60 g, sól 22,5 g, gałkę muszkatołową 2 g, 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej, 300 g obranej mąki żytniej, słód parzony, siemię lniane, zagnieść ciasto. Dodać śliwki? Kontynuować wyrabianie. Musisz ugniatać ręcznie przez co najmniej 40 minut.

Zagnieść chleb z 800 g zakwasu żytniego (mocna piana), 400 ml ciepłej wody, w zależności od mąki można dodać 20-50 ml. Zamieszać. Dodać melasę lub cukier (miód) 60 g, sól 22,5 g, gałkę muszkatołową 2 g, 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej, 300 g obranej mąki żytniej, słód parzony, siemię lniane, zagnieść ciasto. Dodać śliwki? Kontynuować wyrabianie. Musisz ugniatać ręcznie przez co najmniej 40 minut.
7

Krok 7

Uformuj ciasto w kulę. Ułożyć w pojemniku, przykryć folią spożywczą i nakłuć wykałaczką. Ustaw na odstrojony. Przez co najmniej 1,2 godziny w temperaturze 28-30 stopni robię ciasto w kuchence mikrofalowej w trybie rozstrajania. Zwykle potrzeba mi 3 godzin, żeby ciasto się rozpuściło.

Uformuj ciasto w kulę. Ułożyć w pojemniku, przykryć folią spożywczą i nakłuć wykałaczką. Ustaw na odstrojony. Przez co najmniej 1,2 godziny w temperaturze 28-30 stopni robię ciasto w kuchence mikrofalowej w trybie rozstrajania. Zwykle potrzeba mi 3 godzin, żeby ciasto się rozpuściło.
8

Krok 8

Umieść sfermentowane ciasto na stole do krojenia posypanym mąką.

Umieść sfermentowane ciasto na stole do krojenia posypanym mąką.
9

Krok 9

Uformuj cztery bochenki. W tym momencie włącz piekarnik i rozgrzej go do maksimum.

Uformuj cztery bochenki. W tym momencie włącz piekarnik i rozgrzej go do maksimum.
10

Krok 10

Umieścić batony w koszach garowniczych na 1 godzinę. Odstrojenie za pomocą pary.

Umieścić batony w koszach garowniczych na 1 godzinę. Odstrojenie za pomocą pary.
11

Krok 11

Przed włożeniem do piekarnika (piekarnika) polej wierzch ciepłą wodą. Wierzch można posmarować zacierem zakwasu i wody. Wstawić do gorącego piekarnika. Nie otwieraj drzwi przez pierwsze 25 minut (nie zaglądaj).

Przed włożeniem do piekarnika (piekarnika) polej wierzch ciepłą wodą. Wierzch można posmarować zacierem zakwasu i wody. Wstawić do gorącego piekarnika. Nie otwieraj drzwi przez pierwsze 25 minut (nie zaglądaj).
12

Krok 12

Piec w piekarniku nagrzanym na 250-300 stopni przez 25 minut bez pary. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni na kolejne 25 minut. Ja osobiście piekę jeszcze 15-30 minut, przykrywając wierzch folią (mam stary piekarnik).

Piec w piekarniku nagrzanym na 250-300 stopni przez 25 minut bez pary. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni na kolejne 25 minut. Ja osobiście piekę jeszcze 15-30 minut, przykrywając wierzch folią (mam stary piekarnik).
13

Krok 13

Wyjąć chleb i położyć na lnianej ściereczce. Przykryj nim na wierzchu. Pozostawić do ostygnięcia na 12 godzin. Brązowego chleba nie je się na gorąco. Powinno się ustabilizować. Najsmaczniejsze będzie drugie lenistwo po upieczeniu. Jeśli nie ma komu dać dodatkowych batonów, świeży chleb kroi się na kawałki i zamraża w zamrażarce. Wtedy będzie równie świeże.

Wyjąć chleb i położyć na lnianej ściereczce. Przykryj nim na wierzchu. Pozostawić do ostygnięcia na 12 godzin. Brązowego chleba nie je się na gorąco. Powinno się ustabilizować. Najsmaczniejsze będzie drugie lenistwo po upieczeniu. Jeśli nie ma komu dać dodatkowych batonów, świeży chleb kroi się na kawałki i zamraża w zamrażarce. Wtedy będzie równie świeże.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Naleśniki cytrynowe

Дана

1876

Kcal

28

Białko

155

Tłuszcz

98

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone