Dodaj do planów
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
59 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Naleśniki w kuchni rosyjskiej można przygotować niemal na każde święto i zawsze są obecne w codziennej diecie.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 6
Porcje:
Mleko 3,2% (pasteryzowane) - 1 l
Jajka - 4 szt.
Mąka - 500 g
Olej słonecznikowy - 2 łyżka
Cukier - 1 łyżka
Sól - 1 łyżeczka
Porcje:
🥓
Tłuszcz
73г
🍚
Węglowodany
397г
🥩
Białko
96г
🔥
Kcal
W odpowiednim pojemniku wymieszaj mleko, jajka i majonez.
Dodajemy mąkę i mieszamy, aż masa będzie jednolita i znikną grudki. Lepiej zrobić to za pomocą blendera z końcówką do ubijania.
Na rozgrzaną patelnię naleśnikową nakładamy rafinowany olej słonecznikowy i wylewając i równomiernie rozprowadzając naleśniki na patelni, smażymy naleśniki z obu stron, aż będą gotowe – na brązowo-słomkowy kolor.
Podawać na ciepło do stołu. Jak podawać naleśniki jako dodatek - śmietana, dżem, miód, ryazhanka, mleko, ser itp. Możesz także użyć mięsa mielonego, ale nie na zapusty.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku