MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Galaretka z porzeczki z borówką brusznicą

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

3.0

1

Dodaj do planów


Galaretka z porzeczki z borówką brusznicą

Dodaj do planów


Czas przygotowania

15 min.

Czas gotowania

2 godz.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Łatwy i prosty przysmak z mrożonych jagód. Nie poddawane są obróbce termicznej, dzięki czemu zachowują swój smak i letni aromat. Suplementy żelatyny (źródło kolagenu) w swoim składzie poprawiają stan kości, ruchomość stawów, przynoszą ulgę w zapaleniu stawów. Żelatyna jest także źródłem białka, korzystnie wpływa na procesy metaboliczne oraz pomaga poprawić funkcjonowanie mózgu, mięśni i układu nerwowego. Żelatyna pomaga schudnąć, ponieważ tłumi głód. Ale nie daj się zbytnio ponieść emocjom. Nadmiar żelatyny w diecie stwarza warunki do powstawania kamieni szczawianowych (z soli kwasu szczawiowego), co prowadzi do kamicy moczowej i kamicy żółciowej. Nadmiar żelatyny zwiększa krzepliwość krwi, co jest przeciwwskazane przy miażdżycy i skłonności do zakrzepowego zapalenia żył.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 4

Porcje:

1.

Czarna porzeczka - 150 g

2.

Brusznica - 150 g

3.

nasiona Chia - 20 g

4.

Jadalna żelatyna - 30 g

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

11%

Tłuszcz

8г

🍚

46%

Węglowodany

34г

🥩

43%

Białko

32г

🔥

339

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki. Wziąłem mrożone jagody, ale możesz wziąć dowolne, mogą być świeże. Najlepiej wybrać żelatynę w proszku.

Przygotuj wszystkie składniki. Wziąłem mrożone jagody, ale możesz wziąć dowolne, mogą być świeże. Najlepiej wybrać żelatynę w proszku.
2

Krok 2

Zmiel mrożone jagody w blenderze. Dodaj słodzik.

Zmiel mrożone jagody w blenderze. Dodaj słodzik.
3

Krok 3

Umieść nasiona ignamu w puree jagodowym.

Umieść nasiona ignamu w puree jagodowym.
4

Krok 4

Pozostawić do spęcznienia do czasu przygotowania żelatyny.

Pozostawić do spęcznienia do czasu przygotowania żelatyny.
5

Krok 5

Zalać żelatynę przegotowaną zimną wodą. Proporcja to trzy łyżki wody na jedną łyżkę żelatyny. Pozostaw na 20-30 minut.

Zalać żelatynę przegotowaną zimną wodą. Proporcja to trzy łyżki wody na jedną łyżkę żelatyny. Pozostaw na 20-30 minut.
6

Krok 6

Spęcznioną masę żelatyny należy stopić w łaźni wodnej, aż będzie gładka i płynna. Aby to zrobić, na patelnię wlewa się gorącą wodę, w której umieszcza się pojemnik z żelatyną. Patelnię umieszcza się na średnim ogniu. Aby całkowicie się rozpuścić, wystarczy podgrzać żelatynę przez 5-10 minut. W takim przypadku należy stale mieszać, aby masa pozostała jednorodna. Ważne jest, aby żelatyna się nie zagotowała – w przeciwnym razie straci swoje właściwości wiążące.

Spęcznioną masę żelatyny należy stopić w łaźni wodnej, aż będzie gładka i płynna. Aby to zrobić, na patelnię wlewa się gorącą wodę, w której umieszcza się pojemnik z żelatyną. Patelnię umieszcza się na średnim ogniu. Aby całkowicie się rozpuścić, wystarczy podgrzać żelatynę przez 5-10 minut. W takim przypadku należy stale mieszać, aby masa pozostała jednorodna. Ważne jest, aby żelatyna się nie zagotowała – w przeciwnym razie straci swoje właściwości wiążące.
7

Krok 7

Delikatnie wymieszaj zimną, ostudzoną masę roztopionej żelatyny z puree jagodowym. Wlać do foremek. Lepiej jest użyć foremek silikonowych, najłatwiej jest usunąć z nich galaretkę. Jeśli są wykonane z żelaza, posmaruj je lekko lodowatym masłem.

Delikatnie wymieszaj zimną, ostudzoną masę roztopionej żelatyny z puree jagodowym. Wlać do foremek. Lepiej jest użyć foremek silikonowych, najłatwiej jest usunąć z nich galaretkę. Jeśli są wykonane z żelaza, posmaruj je lekko lodowatym masłem.
8

Krok 8

Pozostawić do stwardnienia w lodówce na 1-2 godziny. Następnie wyjmij z foremek i podawaj jako osobne danie.

Pozostawić do stwardnienia w lodówce na 1-2 godziny. Następnie wyjmij z foremek i podawaj jako osobne danie.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone