@SilinaDarina
Trudność: Średnia
8 Porcje
0.0
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
8
Kuchnia
Ukraińska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Przygotuj na święto tę efektowną i smaczną sałatkę z bakłażanami, kurczakiem i grzybami. Oryginalne wykonanie i niezrównany smak z pewnością spodobają się gościom i bliskim. Wszystkie składniki doskonale się ze sobą komponują, nadając potrawie harmonijny smak. Orzechy włoskie i czosnek doskonale podkreślają pieczone bakłażany, dodając im pikanterii. W razie potrzeby filet z kurczaka można zastąpić mięsem z udka, które jest bardziej soczyste. Sałatka jest smaczna i sycąca, koniecznie spróbuj!
Wszystkich składników: 15
Porcje:
Kurczak z parmezanem - 400 g
Bakłażan - 3 szt.
Świeże pieczarki - 500 g
pomidor wiśniowy - 3 szt.
Łuskane orzechy włoskie - 50 g
Cebula - 2 szt.
Czosnek - 2 ząbek
Śmietana 25% (klasyczna) - 100 g
Majonez prowansalski - 100 g
Sól - 1 łyżeczka
Zmielony czarny pieprz - ½ łyżeczka
Rafinowany olej słonecznikowy - 100 ml
Liść laurowy - 1 szt.
Piment - 2 szt.
Świeża pietruszka - ⅕ pęcz.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
276г
🍚
Węglowodany
90г
🥩
Białko
104г
🔥
Kcal
Umyj filet z kurczaka, gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez 20 minut od zagotowania. Ostudź mięso w bulionie do temperatury pokojowej, dzięki czemu będzie bardziej soczyste.
Umyj bakłażany, odetnij szypułki. Nie obierając warzyw ze skórki, pokrój je w plastry o grubości 3-4 mm. Za pomocą pędzelka kulinarnego posmaruj bakłażany olejem słonecznikowym z obu stron. Ułóż warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posól bakłażany, dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku.
Warzywa piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut, aż zmiękną. Bakłażany ostudź do temperatury pokojowej.
Świeże pieczarki umyj, pokrój w drobną kostkę. Wyłóż grzyby na patelnię z rozgrzanym olejem słonecznikowym. Mieszając, smaż pieczarki na średnim ogniu, aż cała woda wyparuje.
Obierz cebulę, pokrój ją w drobną kostkę. Dodaj warzywa do grzybów. Wymieszaj, kontynuuj smażenie składników razem do momentu, aż będą gotowe. Ostudź mieszaninę do temperatury pokojowej.
Ugotowane filety z kurczaka pokrój w drobną kostkę i przełóż do głębokiej miski. Dodaj pieczarki podsmażone z cebulą.
Jądra orzechów włoskich zmielić w blenderze na drobny pył, wsypać do pozostałych składników. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sałatki.
Mieszankę doprawić tłustą śmietaną i majonezem. Dodać sól i czarny pieprz mielony do smaku. Mieszać do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Na talerzu o średnicy 26 cm ułóż plastry bakłażana, tak aby większa ich część zwisała na powierzchnię roboczą. Na środku postaw szklankę. Wokół niej równomiernie rozłóż sałatkę z fileta kurczaka i pieczarek.
Usuń szklankę. Zawiń wszystkie plastry bakłażana do środka, formując sałatkę w kształcie wianka. Udekoruj sałatkę połówkami pomidorków koktajlowych i natką pietruszki.
Sałatkę wstaw do lodówki na 1-2 godziny, aby smaki się przegryzły i sałatka dobrze się schłodziła. Apetyczną i smaczną sałatkę z bakłażanów z kurczakiem i pieczarkami pokrój na porcje i podawaj na świąteczny stół. Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku