MealWings

Artykuły

Diet

NEW

Салат z bakłażanem, polędwiczką drobiową, pieczarkami i orzechami włoskimi

Дарина Сіліна

@SilinaDarina

Trudność: Średnia

8 Porcje

0.0

Салат z bakłażanem, polędwiczką drobiową, pieczarkami i orzechami włoskimi

Czas przygotowania

5 min.

Czas gotowania

1 godz.

Porcje

8

Kuchnia

Ukraińska

Trudność

Kategorie

  • Bakłażany

  • Sałatki z kurczakiem

  • Przepisy na sałatki

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdziesz na tę stronę!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Przygotuj na święto tę efektowną i smaczną sałatkę z bakłażanami, kurczakiem i grzybami. Oryginalne wykonanie i niezrównany smak z pewnością spodobają się gościom i bliskim. Wszystkie składniki doskonale się ze sobą komponują, nadając potrawie harmonijny smak. Orzechy włoskie i czosnek doskonale podkreślają pieczone bakłażany, dodając im pikanterii. W razie potrzeby filet z kurczaka można zastąpić mięsem z udka, które jest bardziej soczyste. Sałatka jest smaczna i sycąca, koniecznie spróbuj!

Салат з баклажанамиСалат з курячим філеСвятковий салат Салат з баклажанами, куркою та печерицямиСалат з печерицями

Lista składników

Wszystkich składników: 15

Porcje:

1.

Kurczak z parmezanem - 400 g

2.

Bakłażan - 3 szt.

3.

Świeże pieczarki - 500 g

4.

pomidor wiśniowy - 3 szt.

5.

Łuskane orzechy włoskie - 50 g

6.

Cebula - 2 szt.

7.

Czosnek - 2 ząbek

8.

Śmietana 25% (klasyczna) - 100 g

9.

Majonez prowansalski - 100 g

10.

Sól - 1 łyżeczka

11.

Zmielony czarny pieprz - ½ łyżeczka

12.

Rafinowany olej słonecznikowy - 100 ml

13.

Liść laurowy - 1 szt.

14.

Piment - 2 szt.

15.

Świeża pietruszka - ⅕ pęcz.

Fakty o wartościach odżywczych

Porcje:

🥓

59%

Tłuszcz

276г

🍚

19%

Węglowodany

90г

🥩

22%

Białko

104г

🔥

3218

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Kroki przygotowania

1

Krok 1

Umyj filet z kurczaka, gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez 20 minut od zagotowania. Ostudź mięso w bulionie do temperatury pokojowej, dzięki czemu będzie bardziej soczyste.

Umyj filet z kurczaka, gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez 20 minut od zagotowania. Ostudź mięso w bulionie do temperatury pokojowej, dzięki czemu będzie bardziej soczyste.
2

Krok 2

Umyj bakłażany, odetnij szypułki. Nie obierając warzyw ze skórki, pokrój je w plastry o grubości 3-4 mm. Za pomocą pędzelka kulinarnego posmaruj bakłażany olejem słonecznikowym z obu stron. Ułóż warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posól bakłażany, dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku.

Umyj bakłażany, odetnij szypułki. Nie obierając warzyw ze skórki, pokrój je w plastry o grubości 3-4 mm. Za pomocą pędzelka kulinarnego posmaruj bakłażany olejem słonecznikowym z obu stron. Ułóż warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posól bakłażany, dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku.
3

Krok 3

Warzywa piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut, aż zmiękną. Bakłażany ostudź do temperatury pokojowej.

Warzywa piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut, aż zmiękną. Bakłażany ostudź do temperatury pokojowej.
4

Krok 4

Świeże pieczarki umyj, pokrój w drobną kostkę. Wyłóż grzyby na patelnię z rozgrzanym olejem słonecznikowym. Mieszając, smaż pieczarki na średnim ogniu, aż cała woda wyparuje.

Świeże pieczarki umyj, pokrój w drobną kostkę. Wyłóż grzyby na patelnię z rozgrzanym olejem słonecznikowym. Mieszając, smaż pieczarki na średnim ogniu, aż cała woda wyparuje.
5

Krok 5

Obierz cebulę, pokrój ją w drobną kostkę. Dodaj warzywa do grzybów. Wymieszaj, kontynuuj smażenie składników razem do momentu, aż będą gotowe. Ostudź mieszaninę do temperatury pokojowej.

Obierz cebulę, pokrój ją w drobną kostkę. Dodaj warzywa do grzybów. Wymieszaj, kontynuuj smażenie składników razem do momentu, aż będą gotowe. Ostudź mieszaninę do temperatury pokojowej.
6

Krok 6

Ugotowane filety z kurczaka pokrój w drobną kostkę i przełóż do głębokiej miski. Dodaj pieczarki podsmażone z cebulą.

Ugotowane filety z kurczaka pokrój w drobną kostkę i przełóż do głębokiej miski. Dodaj pieczarki podsmażone z cebulą.
7

Krok 7

Jądra orzechów włoskich zmielić w blenderze na drobny pył, wsypać do pozostałych składników. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sałatki.

Jądra orzechów włoskich zmielić w blenderze na drobny pył, wsypać do pozostałych składników. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sałatki.
8

Krok 8

Mieszankę doprawić tłustą śmietaną i majonezem. Dodać sól i czarny pieprz mielony do smaku. Mieszać do uzyskania jednorodnej konsystencji.

Mieszankę doprawić tłustą śmietaną i majonezem. Dodać sól i czarny pieprz mielony do smaku. Mieszać do uzyskania jednorodnej konsystencji.
9

Krok 9

Na talerzu o średnicy 26 cm ułóż plastry bakłażana, tak aby większa ich część zwisała na powierzchnię roboczą. Na środku postaw szklankę. Wokół niej równomiernie rozłóż sałatkę z fileta kurczaka i pieczarek.

Na talerzu o średnicy 26 cm ułóż plastry bakłażana, tak aby większa ich część zwisała na powierzchnię roboczą. Na środku postaw szklankę. Wokół niej równomiernie rozłóż sałatkę z fileta kurczaka i pieczarek.
10

Krok 10

Usuń szklankę. Zawiń wszystkie plastry bakłażana do środka, formując sałatkę w kształcie wianka. Udekoruj sałatkę połówkami pomidorków koktajlowych i natką pietruszki.

<p>Usuń szklankę. Zawiń wszystkie plastry bakłażana do środka, formując sałatkę w kształcie wianka. Udekoruj sałatkę połówkami pomidorków koktajlowych i natką pietruszki.</p>
11

Krok 11

Sałatkę wstaw do lodówki na 1-2 godziny, aby smaki się przegryzły i sałatka dobrze się schłodziła. Apetyczną i smaczną sałatkę z bakłażanów z kurczakiem i pieczarkami pokrój na porcje i podawaj na świąteczny stół. Smacznego!

Sałatkę wstaw do lodówki na 1-2 godziny, aby smaki się przegryzły i sałatka dobrze się schłodziła. Apetyczną i smaczną sałatkę z bakłażanów z kurczakiem i pieczarkami pokrój na porcje i podawaj na świąteczny stół. Smacznego!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Zapiekanka z kalafiora z pomidorami i twardym serem z piekarnika

Дарина Сіліна

1317

Kcal

53

Białko

109

Tłuszcz

85

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy kulinarne krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone