MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Marokańskie naleśniki z kaszą manną z dziurkami

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

6 Porcje

5.0

1

Dodaj do planów


Marokańskie naleśniki z kaszą manną z dziurkami

Dodaj do planów


Czas gotowania

1 godz.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Oryginalne, bardzo smaczne, chude, bez jajek na śniadanie! Marokańskie naleśniki z kaszą manną z dziurkami powstają na bazie ciasta drożdżowego, dzięki czemu wychodzą ażurowe. Ich cechą wyróżniającą jest blada górna strona, ponieważ zależy im tylko na jednym. Podawaj naleśniki z miodem, kwaśną śmietaną, dżemem.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 5

Porcje:

1.

Kasza manna - 250 g

2.

Mąka - do smaku

3.

Cukier - do smaku

4.

Sól - do smaku

5.

Drożdże - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

2%

Tłuszcz

6г

🍚

85%

Węglowodany

335г

🥩

13%

Białko

51г

🔥

1618

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Jak zrobić marokańskie naleśniki z semoliny z dziurkami drożdżowymi? Przygotuj produkty. Lepiej jest używać drożdży szybko działających, ponieważ natychmiast mieszają się z mąką. Lekko podgrzej wodę, powinna być przyjemnie ciepła w dotyku, ale nie gorąca.

Jak zrobić marokańskie naleśniki z semoliny z dziurkami drożdżowymi? Przygotuj produkty. Lepiej jest używać drożdży szybko działających, ponieważ natychmiast mieszają się z mąką. Lekko podgrzej wodę, powinna być przyjemnie ciepła w dotyku, ale nie gorąca.
2

Krok 2

Weź miskę, wsyp do niej semolinę, mąkę, cukier, sól i drożdże (jeśli używasz zwykłych, wolno działających drożdży, to najpierw rozcieńcz je w niewielkiej ilości ciepłej wody). Nie dodawaj jeszcze proszku do pieczenia, zostanie on dodany później. Wymieszaj suche składniki.

Weź miskę, wsyp do niej semolinę, mąkę, cukier, sól i drożdże (jeśli używasz zwykłych, wolno działających drożdży, to najpierw rozcieńcz je w niewielkiej ilości ciepłej wody). Nie dodawaj jeszcze proszku do pieczenia, zostanie on dodany później. Wymieszaj suche składniki.
3

Krok 3

Do suchej mieszanki wlać ciepłą wodę, wymieszać trzepaczką. Następnie ubijaj mieszaninę mikserem lub blenderem zanurzeniowym przez 3-4 minuty. I właśnie teraz wsypujemy proszek do pieczenia i ponownie mieszamy ciasto mikserem. Powinno stać się jak płynna śmietana.

Do suchej mieszanki wlać ciepłą wodę, wymieszać trzepaczką. Następnie ubijaj mieszaninę mikserem lub blenderem zanurzeniowym przez 3-4 minuty. I właśnie teraz wsypujemy proszek do pieczenia i ponownie mieszamy ciasto mikserem. Powinno stać się jak płynna śmietana.
4

Krok 4

Przykryj miskę ręcznikiem i odstaw na 30 minut. W tym czasie nieznacznie zwiększy swoją objętość i ulegnie zabrudzeniu.

Przykryj miskę ręcznikiem i odstaw na 30 minut. W tym czasie nieznacznie zwiększy swoją objętość i ulegnie zabrudzeniu.
5

Krok 5

Ponownie wymieszaj ciasto mikserem.

Ponownie wymieszaj ciasto mikserem.
6

Krok 6

Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, posmaruj ją kroplą oleju do smażenia. Na środek wlać trochę ciasta, lekko obrócić patelnię, aby rozłożyło się cienką warstwą. Upiekłam małe naleśniki, nie wielkości całej patelni, ale można zrobić ich więcej. Natychmiast rozłóż w pobliżu ręcznik, na którym usuniesz gotowe naleśniki.

Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, posmaruj ją kroplą oleju do smażenia. Na środek wlać trochę ciasta, lekko obrócić patelnię, aby rozłożyło się cienką warstwą. Upiekłam małe naleśniki, nie wielkości całej patelni, ale można zrobić ich więcej. Natychmiast rozłóż w pobliżu ręcznik, na którym usuniesz gotowe naleśniki.
7

Krok 7

Smażyć naleśniki marokańskie na średnim ogniu, aż górna strona będzie całkowicie sucha. Nie będzie kleić się do dłoni, z drugiej strony naleśnik zrobi się brązowy.

Smażyć naleśniki marokańskie na średnim ogniu, aż górna strona będzie całkowicie sucha. Nie będzie kleić się do dłoni, z drugiej strony naleśnik zrobi się brązowy.
8

Krok 8

Wyjmij naleśnik i połóż go smażoną stroną na ręczniku. Wlać taką porcję ciasta na patelnię. Upiecz w ten sposób wszystkie naleśniki. Całkowicie wystudzone naleśniki układaj jeden na drugim, w przeciwnym razie mogą się sklejać. Wyszło mi 15 naleśników o średnicy 12 cm.

Wyjmij naleśnik i połóż go smażoną stroną na ręczniku. Wlać taką porcję ciasta na patelnię. Upiecz w ten sposób wszystkie naleśniki. Całkowicie wystudzone naleśniki układaj jeden na drugim, w przeciwnym razie mogą się sklejać. Wyszło mi 15 naleśników o średnicy 12 cm.
9

Krok 9

Podawaj marokańskie naleśniki z miodem, syropami lub dżemem. Smacznego!

Podawaj marokańskie naleśniki z miodem, syropami lub dżemem. Smacznego!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone