Dodaj do planów
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Porcje
5
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Starożytna, wyjątkowa, miękka, nie rwie się, nadaje się do napełniania! Naleśniki jaglane kulesh są rumiane, przewiewne i niesamowicie smaczne. Jeśli zostało Ci trochę kaszy jaglanej na słodko lub na słono, możesz ją wykorzystać do zrobienia tych wspaniałych naleśników. Całkiem możliwe, że dla wielu danie będzie odkryciem.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 8
Porcje:
Płatki jaglane - 1 szklanka
Masło - do smaku
Sól - do smaku
Jajka - do smaku
mleko - do smaku
Mąka - do smaku
Cukier - do smaku
Drożdże - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
106г
🍚
Węglowodany
312г
🥩
Białko
64г
🔥
Kcal
Jak upiec naleśniki na kuleszu jaglanym? Bardzo łatwe! Na początek przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Drożdże suche można zastąpić drożdżami świeżymi w proporcji 1:3, czyli potrzeba 12-15 g świeżych drożdży.
Te naleśniki według przepisu starej babci szczególnie sprawdzają się w przypadkach, gdy po śniadaniu lub obiedzie zostaje około 1 szklanki kaszy jaglanej, której nie chce się już jeść i szkoda ją wyrzucić.
W misce połącz kaszę jaglaną, mleko i jajka w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz, żeby naleśniki były bardziej jednolite, bez ziarenek prosa, rozbij wszystko blenderem.
Masło rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub na małym ogniu, ostudzić i wlać do ciasta. Dodać cukier i sól i wymieszać trzepaczką na gładką masę. Możesz zwiększyć lub zmniejszyć ilość cukru według własnego uznania.
Do osobnej miski przesiać mąkę i wymieszać z suchymi drożdżami. Drożdże potrzebne są takie, które dodaje się od razu do mąki, dlatego należy uważnie przeczytać instrukcję. . W ciepłym mleku rozpuść cukier, sól i drożdże i odstaw na 10 minut, aż pojawi się puszysta czapka. Następnie wlać drożdże wraz z roztopionym masłem (krok 4). Postępuj zgodnie z przepisem.
Do ciasta wlać mąkę z drożdżami i wymieszać. Ciasto będzie płynne, rzadkie, jak zwykłe naleśniki.
Pozostaw ciasto na 30 minut w upale Na powierzchni ciasta powinny pojawić się bąbelki powstałe w wyniku fermentacji. Bardzo ważne jest, aby ciasto nie przefermentowało. Jeśli stoi dłużej, na powierzchni tworzą się lepkie grudki ciasta. Ciasto straci swoją jednolitość.
Rozgrzej patelnię na małym-średnim ogniu. Piec naleśniki z obu stron na złoty kolor. Piekłam z i bez smarowania patelni olejem. Naleśniki są smaczniejsze i łatwiejsze do przewracania na maśle.
Gotowe naleśniki układamy jeden na drugim na kuleszu i podajemy. Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku