
Czas gotowania
30 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!
Na iOS możesz użyć wbudowanego aparatu, na Androidzie musisz pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Pachnące i bardzo apetyczne na co dzień i na święta. Grzyby z gruzińskimi orzechami włoskimi okazują się niezwykłe i pikantne w smaku. Tym daniem z łatwością zachwycisz i zaskoczysz swoich gości. Cebula, czosnek, ocet i inne przyprawy nadają przystawce wyjątkowej pikanterii. I jest łatwe w przygotowaniu.
Łącznie składników: 8
Porcje:
Orzechy włoskie - 100 g
Mielona kolendra - do smaku
Zmielony czerwony pieprz - do smaku
Olej słonecznikowy - do smaku
Białe grzyby - do smaku
Czosnek - do smaku
Cebula - do smaku
Ocet stołowy 9% - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
184г
🍚
Węglowodany
73г
🥩
Białko
38г
🔥
Kcal
Jak zrobić grzyby z orzechami włoskimi? Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wybierz dowolne grzyby (ja wzięłam mrożone pieczarki), świeże wcześniej ugotuj, a zamrożone rozmroź w temperaturze pokojowej.

Na patelni rozgrzej olej, włóż grzyby i sól, smaż, aż nadmiar wody odparuje.

Połóż grzyby na osobnym naczyniu.

Cebulę obierz, opłucz zimną wodą i pokrój na małe kawałki.

Cebulę podsmaż na złoty kolor na patelni, na której smażyły się grzyby.

Orzechy włoskie zmiel za pomocą blendera lub moździerza.

Obierz czosnek i dodaj do orzechów.

Zmiel ponownie.

Do grzybów dodać podsmażoną cebulę, orzechy włoskie i czosnek oraz dodać ocet z przyprawami. W Gruzji częściej używa się octu winnego lub jabłkowego, ale ja wziąłem zwykły ocet stołowy, 9%.

Stopniowo wymieszaj wszystkie składniki, udekoruj zieleniną lub pestkami granatu według własnego uznania i podawaj na ciepło lub na zimno. Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku