PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
4 Porcje
5.0
1
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
2 godz.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Bujne, miękkie, apetyczne, oryginalne, na śniadanie! Placki jaglane z drożdżami piecze się w tradycyjny sposób: najpierw gotuje się owsiankę, którą następnie rozdrabnia się i miesza z ciastem. Dzięki jego dodatkowi naleśniki są gęste, bardzo sycące i aromatyczne. Przygotowanie ich jest bardzo proste.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 4
Porcje:
Płatki jaglane - ½ szklanka
Kwaśne mleko - 300 ml
Olej słonecznikowy - do smaku
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
111г
🍚
Węglowodany
80г
🥩
Białko
18г
🔥
Kcal
Jak zrobić naleśniki jaglane z drożdżami staromodnym sposobem? Przygotuj produkty. Nie możesz specjalnie ugotować owsianki na naleśniki, ale użyj resztek już przygotowanej. Dopiero wtedy zmień ilość cukru i soli, jeśli są już w owsiance. Zamiast kwaśnego mleka możesz śmiało używać kefiru. Zamiast drożdży suszonych - świeże. Stosuj rafinowany, bezwonny olej.
Przede wszystkim ugotuj owsiankę. Kaszę jaglaną dokładnie umyj pod bieżącą wodą, następnie zalej wrzącą wodą i odstaw na 10-15 minut – dzięki temu pozbędziesz się goryczy, która często towarzyszy kaszy jaglanej. Odcedź wodę i zalej kaszę jaglaną nową porcją wrzącej wody, będziesz potrzebować 1,5 szklanki, jest to ilość podana w składnikach.
Ugotuj owsiankę na średnim ogniu. Gotuj, mieszając, przez około 15 minut. Woda zostanie całkowicie wchłonięta przez kaszę, a sama kasza stanie się miękka. Jeśli woda zagotuje się wcześniej, dodaj więcej.
Ochłodź gotową owsiankę ze stanu ciepłego i ubij ją blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka. Nawiasem mówiąc, w dawnych czasach owsiankę mielono w moździerzu.
Do miski wsyp drożdże, wsyp połowę cukru. Zalej je niewielką ilością ciepłej, ale nie gorącej wody i pozostaw na 10 minut, aby zadziałały. W tym czasie na powierzchni tworzy się pienisty „czapeczka” – oznacza to, że drożdże są aktywne i gotowe do pracy. W przeciwnym razie zmień je na świeże.
Do głębokiej miski włóż startą owsiankę, dodaj pozostały cukier, sól i zalej ciepłym kwaśnym mlekiem (można je lekko podgrzać w kuchence mikrofalowej). A następnie aktywowane drożdże.
Wymieszaj produkty trzepaczką, aż będą gładkie. Następnie przesiej do nich mąkę. Dzięki temu nie tylko pozbędziesz się śmieci, ale także nasycisz je tlenem, dzięki czemu ciasto będzie bardziej przewiewne i bujne.
Wymieszaj ciasto. Będzie miało konsystencję płynnej kwaśnej śmietany. Na koniec wlać olej – dzięki temu naleśniki nie będą się przyklejać do patelni. Ponownie wymieszaj ciasto. Przykryj miskę pokrywką lub serwetką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie zwiększy swoją objętość i bąbluje.
Rozgrzej patelnię naleśnikową na dużym ogniu. Nasmaruj go niewielką ilością oleju. Należy to zrobić dopiero przed pierwszym naleśnikiem - wtedy olej w cieście zacznie działać. Na patelnię wylewamy chochelkę ciasta. Rozłóż go na dnie.
Smażymy naleśniki z jednej strony do zarumienienia, następnie przewracamy je na drugą.
Gotowy naleśnik wyjmij na talerz. Wlać taką porcję ciasta na patelnię. W ten sposób smażymy wszystkie naleśniki jaglane. Otrzymałam 12 sztuk, patelnię o średnicy 18 cm.
Podawaj naleśniki na kaszy jaglanej z drożdżami na stół, dobrze komponują się z kwaśną śmietaną i miodem. Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku