MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Naleśniki jaglane z drożdżami po staroświecku

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

5.0

1

Dodaj do planów


Naleśniki jaglane z drożdżami po staroświecku

Dodaj do planów


Czas gotowania

2 godz.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Bujne, miękkie, apetyczne, oryginalne, na śniadanie! Placki jaglane z drożdżami piecze się w tradycyjny sposób: najpierw gotuje się owsiankę, którą następnie rozdrabnia się i miesza z ciastem. Dzięki jego dodatkowi naleśniki są gęste, bardzo sycące i aromatyczne. Przygotowanie ich jest bardzo proste.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 4

Porcje:

1.

Płatki jaglane - ½ szklanka

2.

Kwaśne mleko - 300 ml

3.

Olej słonecznikowy - do smaku

4.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

53%

Tłuszcz

111г

🍚

38%

Węglowodany

80г

🥩

9%

Białko

18г

🔥

1428

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Jak zrobić naleśniki jaglane z drożdżami staromodnym sposobem? Przygotuj produkty. Nie możesz specjalnie ugotować owsianki na naleśniki, ale użyj resztek już przygotowanej. Dopiero wtedy zmień ilość cukru i soli, jeśli są już w owsiance. Zamiast kwaśnego mleka możesz śmiało używać kefiru. Zamiast drożdży suszonych - świeże. Stosuj rafinowany, bezwonny olej.

Jak zrobić naleśniki jaglane z drożdżami staromodnym sposobem? Przygotuj produkty. Nie możesz specjalnie ugotować owsianki na naleśniki, ale użyj resztek już przygotowanej. Dopiero wtedy zmień ilość cukru i soli, jeśli są już w owsiance. Zamiast kwaśnego mleka możesz śmiało używać kefiru. Zamiast drożdży suszonych - świeże. Stosuj rafinowany, bezwonny olej.
2

Krok 2

Przede wszystkim ugotuj owsiankę. Kaszę jaglaną dokładnie umyj pod bieżącą wodą, następnie zalej wrzącą wodą i odstaw na 10-15 minut – dzięki temu pozbędziesz się goryczy, która często towarzyszy kaszy jaglanej. Odcedź wodę i zalej kaszę jaglaną nową porcją wrzącej wody, będziesz potrzebować 1,5 szklanki, jest to ilość podana w składnikach.

Przede wszystkim ugotuj owsiankę. Kaszę jaglaną dokładnie umyj pod bieżącą wodą, następnie zalej wrzącą wodą i odstaw na 10-15 minut – dzięki temu pozbędziesz się goryczy, która często towarzyszy kaszy jaglanej. Odcedź wodę i zalej kaszę jaglaną nową porcją wrzącej wody, będziesz potrzebować 1,5 szklanki, jest to ilość podana w składnikach.
3

Krok 3

Ugotuj owsiankę na średnim ogniu. Gotuj, mieszając, przez około 15 minut. Woda zostanie całkowicie wchłonięta przez kaszę, a sama kasza stanie się miękka. Jeśli woda zagotuje się wcześniej, dodaj więcej.

Ugotuj owsiankę na średnim ogniu. Gotuj, mieszając, przez około 15 minut. Woda zostanie całkowicie wchłonięta przez kaszę, a sama kasza stanie się miękka. Jeśli woda zagotuje się wcześniej, dodaj więcej.
4

Krok 4

Ochłodź gotową owsiankę ze stanu ciepłego i ubij ją blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka. Nawiasem mówiąc, w dawnych czasach owsiankę mielono w moździerzu.

Ochłodź gotową owsiankę ze stanu ciepłego i ubij ją blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka. Nawiasem mówiąc, w dawnych czasach owsiankę mielono w moździerzu.
5

Krok 5

Do miski wsyp drożdże, wsyp połowę cukru. Zalej je niewielką ilością ciepłej, ale nie gorącej wody i pozostaw na 10 minut, aby zadziałały. W tym czasie na powierzchni tworzy się pienisty „czapeczka” – oznacza to, że drożdże są aktywne i gotowe do pracy. W przeciwnym razie zmień je na świeże.

Do miski wsyp drożdże, wsyp połowę cukru. Zalej je niewielką ilością ciepłej, ale nie gorącej wody i pozostaw na 10 minut, aby zadziałały. W tym czasie na powierzchni tworzy się pienisty „czapeczka” – oznacza to, że drożdże są aktywne i gotowe do pracy. W przeciwnym razie zmień je na świeże.
6

Krok 6

Do głębokiej miski włóż startą owsiankę, dodaj pozostały cukier, sól i zalej ciepłym kwaśnym mlekiem (można je lekko podgrzać w kuchence mikrofalowej). A następnie aktywowane drożdże.

Do głębokiej miski włóż startą owsiankę, dodaj pozostały cukier, sól i zalej ciepłym kwaśnym mlekiem (można je lekko podgrzać w kuchence mikrofalowej). A następnie aktywowane drożdże.
7

Krok 7

Wymieszaj produkty trzepaczką, aż będą gładkie. Następnie przesiej do nich mąkę. Dzięki temu nie tylko pozbędziesz się śmieci, ale także nasycisz je tlenem, dzięki czemu ciasto będzie bardziej przewiewne i bujne.

Wymieszaj produkty trzepaczką, aż będą gładkie. Następnie przesiej do nich mąkę. Dzięki temu nie tylko pozbędziesz się śmieci, ale także nasycisz je tlenem, dzięki czemu ciasto będzie bardziej przewiewne i bujne.
8

Krok 8

Wymieszaj ciasto. Będzie miało konsystencję płynnej kwaśnej śmietany. Na koniec wlać olej – dzięki temu naleśniki nie będą się przyklejać do patelni. Ponownie wymieszaj ciasto. Przykryj miskę pokrywką lub serwetką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wymieszaj ciasto. Będzie miało konsystencję płynnej kwaśnej śmietany. Na koniec wlać olej – dzięki temu naleśniki nie będą się przyklejać do patelni. Ponownie wymieszaj ciasto. Przykryj miskę pokrywką lub serwetką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
9

Krok 9

W tym czasie zwiększy swoją objętość i bąbluje.

W tym czasie zwiększy swoją objętość i bąbluje.
10

Krok 10

Rozgrzej patelnię naleśnikową na dużym ogniu. Nasmaruj go niewielką ilością oleju. Należy to zrobić dopiero przed pierwszym naleśnikiem - wtedy olej w cieście zacznie działać. Na patelnię wylewamy chochelkę ciasta. Rozłóż go na dnie.

Rozgrzej patelnię naleśnikową na dużym ogniu. Nasmaruj go niewielką ilością oleju. Należy to zrobić dopiero przed pierwszym naleśnikiem - wtedy olej w cieście zacznie działać. Na patelnię wylewamy chochelkę ciasta. Rozłóż go na dnie.
11

Krok 11

Smażymy naleśniki z jednej strony do zarumienienia, następnie przewracamy je na drugą.

Smażymy naleśniki z jednej strony do zarumienienia, następnie przewracamy je na drugą.
12

Krok 12

Gotowy naleśnik wyjmij na talerz. Wlać taką porcję ciasta na patelnię. W ten sposób smażymy wszystkie naleśniki jaglane. Otrzymałam 12 sztuk, patelnię o średnicy 18 cm.

Gotowy naleśnik wyjmij na talerz. Wlać taką porcję ciasta na patelnię. W ten sposób smażymy wszystkie naleśniki jaglane. Otrzymałam 12 sztuk, patelnię o średnicy 18 cm.
13

Krok 13

Podawaj naleśniki na kaszy jaglanej z drożdżami na stół, dobrze komponują się z kwaśną śmietaną i miodem. Smacznego!

Podawaj naleśniki na kaszy jaglanej z drożdżami na stół, dobrze komponują się z kwaśną śmietaną i miodem. Smacznego!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone