MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Zupa kukurydziano-mleczna z rozmarynem

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Zupa kukurydziano-mleczna z rozmarynem

Dodaj do planów


Czas przygotowania

12 godz.

Czas gotowania

20 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Czasami mleko dobrze komponuje się z najbardziej nieoczekiwanymi potrawami. Cóż, w przypadku kukurydzy wszystko jest jasne - nie bez powodu mówimy o kolbach „dojrzałości mlecznej”. Jednak rozmaryn znacznie częściej można spotkać w towarzystwie mięsa, oliwy i pomidorów niż z mlekiem. Ale nadal uważamy, że ta zupa Cię w żaden sposób nie zawiedzie. Jeśli chcesz ją ugotować w sezonie, kiedy nie ma młodej kukurydzy, użyj mini kukurydzy lub kukurydzy mrożonej - ale tylko tych najmniejszych i najsłodszych.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 9

Porcje:

1.

Słodka cebula - 1 szt.

2.

Kukurydza w puszce - 800 g

3.

Zieloni do dekoracji - do smaku

4.

mleko - 1 l

5.

Żarówka szalotki - 2 szt.

6.

rozmaryn - 1 pęczek

7.

Masło 82,5% - 20 g

8.

Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

9.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

18%

Tłuszcz

67г

🍚

63%

Węglowodany

232г

🥩

18%

Białko

67г

🔥

1727

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Do rondelka wlać mleko, dodać rozmaryn. Doprowadzić mleko do wrzenia na małym ogniu, zdjąć z ognia, przykryć pokrywką, pozostawić do całkowitego ostygnięcia na 2 godziny i wstawić do lodówki na 10 godzin.

2

Krok 2

Kroić cebule. W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, smaż na średnim ogniu do miękkości, 5 minut.

3

Krok 3

Do cebuli wlać mleko rozmarynowe (usunąć gałązki), dodać kukurydzę, doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut. Dopraw solą i pieprzem i przełóż zupę do blendera, zachowując trochę kukurydzy do podania. Ubijaj, aż będzie gładkie. Podawać zupę na ciepło lub na zimno, udekorowaną ziołami i ziarnami kukurydzy.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone