Dodaj do planów
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
3
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Kwas biały to klasyczny rosyjski napój, którego używano głównie do przyrządzania turi lub okroshki. Robiono go na zakwasie żytnim, który kiedyś posiadała każda szanująca się gospodyni domowa i służył do codziennego wypieku chleba. Czy biały kwas chlebowy różni się smakiem od zwykłego ciemnego kwasu? Niewątpliwie! Kwas biały jest bardziej kwaśny, a także słony, ale jednocześnie orzeźwiający. Zdecydowanie warto spróbować! W dzisiejszych czasach biały kwas chlebowy rzadko jest przygotowywany w domu i rzadko pojawia się w sprzedaży, dlatego uznaliśmy, że taki przepis z pewnością zainteresuje dociekliwych kucharzy.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 5
Porcje:
Słód żytni - 180 g
Granaty z mąki gryczanej - 80 g
Woda - 3 l
Zakwas - 1 łyżeczka
rodzynki - 10 szt.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
7г
🍚
Węglowodany
508г
🥩
Białko
43г
🔥
Kcal
Przygotuj brzeczkę na biały kwas chlebowy. Do małej miski wsyp zmielony słód niesfermentowany i mąkę, zalej 1 litrem wrzącej wody pitnej. Dokładnie wymieszać.
Przenieś brzeczkę kwasową do glinianego lub żeliwnego pojemnika. Zamieszaj ponownie. Przykryć ręcznikiem, pozostawić w temperaturze pokojowej i lekko ostudzić. Kontroluj temperaturę za pomocą specjalnego termometru.
Gdy brzeczka na kwas biały ostygnie do temperatury 37–38°C, dodać zakwas i rodzynki (nie myć!). Zamieszać. Przykryć ręcznikiem i pozostawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Fermentacja powinna rozpocząć się po 3–5 godzinach.
Po dniu dodaj pozostałą zimną wodę pitną do bazy kwasowej i zamieszaj. Przykryć ręcznikiem i odstawić na kolejne 24-48 godzin, w zależności od intensywności fermentacji.
Spróbuj białego kwasu chlebowego. Gdy osiągnie wymagany stopień kwasowości, przecedzić przez gazę złożoną na cztery części do osobnego pojemnika, a następnie do butelki.
Szczelnie zamknij butelki białego kwasu chlebowego i włóż je do lodówki. Ostateczne dojrzewanie nastąpi po 2–3 dniach. Następnie biały kwas chlebowy można pić lub używać do przygotowania zimnych zup.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku