MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Ciastka z ciasta na sodzie i kefirze.

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

12 Porcje

5.0

1

Dodaj do planów


Ciastka z ciasta na sodzie i kefirze.

Dodaj do planów


Czas gotowania

1 godz. 30 min.

Porcje

12

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Najszybszy i najłatwiejszy, ale także miękki, bujny i smaczny! Smażone placki z ciasta na sodzie i kefirze są bardzo wygodne, ponieważ nie trzeba tracić czasu na wyrastanie ciasta. Nadzieniem do nich może być kapusta, ziemniaki, jajka, ryż, dżem, dżem lub gotowane mleko skondensowane.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 7

Porcje:

1.

Kefir 1% tłuszczu - 200 ml

2.

Zielona kapusta - 300 g

3.

Marchewka - 1 g

4.

Jajka - 2 g

5.

Cebula - 1 g

6.

Mąka - do smaku

7.

Olej słonecznikowy - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

47%

Tłuszcz

103г

🍚

44%

Węglowodany

96г

🥩

10%

Białko

21г

🔥

1443

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 12 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Jak zrobić smażone placki z ciasta na sodzie i kefirze na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mąkę przesiej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Nadzienie takich ciast może być dowolne. Będę robić placki z kapustą, więc przygotowuję wszystko, co niezbędne do duszenia kapusty.

Jak zrobić smażone placki z ciasta na sodzie i kefirze na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mąkę przesiej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Nadzienie takich ciast może być dowolne. Będę robić placki z kapustą, więc przygotowuję wszystko, co niezbędne do duszenia kapusty.
2

Krok 2

Aby przygotować ciasto, podgrzej kefir do temperatury pokojowej. Dodaj do niego cukier, sól i sodę. Wymieszaj to.

Aby przygotować ciasto, podgrzej kefir do temperatury pokojowej. Dodaj do niego cukier, sól i sodę. Wymieszaj to.
3

Krok 3

Ubij jajka i dodaj olej.

Ubij jajka i dodaj olej.
4

Krok 4

Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy ciasto. Ogólnie mąką należy kierować się próbą, może być potrzebna mniej więcej.

Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy ciasto. Ogólnie mąką należy kierować się próbą, może być potrzebna mniej więcej.
5

Krok 5

Gotowe ciasto jest miękkie, plastyczne i nie klei się do dłoni. Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto jest miękkie, plastyczne i nie klei się do dłoni. Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia.
6

Krok 6

Przygotuj nadzienie. Obierz cebulę i marchewkę. Cebulę pokroić, marchewkę zetrzeć na dużej tarce. Warzywa smażymy przez 2-3 minuty z dodatkiem oleju.

Przygotuj nadzienie. Obierz cebulę i marchewkę. Cebulę pokroić, marchewkę zetrzeć na dużej tarce. Warzywa smażymy przez 2-3 minuty z dodatkiem oleju.
7

Krok 7

Następnie dodaj posiekaną kapustę. Dusić wszystko pod przykryciem 20 minut, aż kapusta będzie miękka. Dodaj trochę soli i przypraw do smaku. Aby kapusta się nie przypaliła, możesz dodać|dodać| troche wody Gotowe nadzienie schłódź.

Następnie dodaj posiekaną kapustę. Dusić wszystko pod przykryciem 20 minut, aż kapusta będzie miękka. Dodaj trochę soli i przypraw do smaku. Aby kapusta się nie przypaliła, możesz dodać|dodać| troche wody Gotowe nadzienie schłódź.
8

Krok 8

Z gotowego ciasta uformuj małe placuszki i napełnij je duszoną kapustą. Formować kotleciki.

Z gotowego ciasta uformuj małe placuszki i napełnij je duszoną kapustą. Formować kotleciki.
9

Krok 9

Na patelnię wlać olej i smażyć kotleciki na małym ogniu po 1-2 minuty z każdej strony. Lubię smażyć kotleciki na dużej ilości oleju.

Na patelnię wlać olej i smażyć kotleciki na małym ogniu po 1-2 minuty z każdej strony. Lubię smażyć kotleciki na dużej ilości oleju.
10

Krok 10

Gotowe smażone placki stają się złociste. Przełóż je do miski i przykryj ręcznikiem, żeby chwilę odpoczęły. Smacznego!

Gotowe smażone placki stają się złociste. Przełóż je do miski i przykryj ręcznikiem, żeby chwilę odpoczęły. Smacznego!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone