PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
12 Porcje
5.0
1
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Porcje
12
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Najszybszy i najłatwiejszy, ale także miękki, bujny i smaczny! Smażone placki z ciasta na sodzie i kefirze są bardzo wygodne, ponieważ nie trzeba tracić czasu na wyrastanie ciasta. Nadzieniem do nich może być kapusta, ziemniaki, jajka, ryż, dżem, dżem lub gotowane mleko skondensowane.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 7
Porcje:
Kefir 1% tłuszczu - 200 ml
Zielona kapusta - 300 g
Marchewka - 1 g
Jajka - 2 g
Cebula - 1 g
Mąka - do smaku
Olej słonecznikowy - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
103г
🍚
Węglowodany
96г
🥩
Białko
21г
🔥
Kcal
Jak zrobić smażone placki z ciasta na sodzie i kefirze na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mąkę przesiej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Nadzienie takich ciast może być dowolne. Będę robić placki z kapustą, więc przygotowuję wszystko, co niezbędne do duszenia kapusty.
Aby przygotować ciasto, podgrzej kefir do temperatury pokojowej. Dodaj do niego cukier, sól i sodę. Wymieszaj to.
Ubij jajka i dodaj olej.
Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy ciasto. Ogólnie mąką należy kierować się próbą, może być potrzebna mniej więcej.
Gotowe ciasto jest miękkie, plastyczne i nie klei się do dłoni. Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia.
Przygotuj nadzienie. Obierz cebulę i marchewkę. Cebulę pokroić, marchewkę zetrzeć na dużej tarce. Warzywa smażymy przez 2-3 minuty z dodatkiem oleju.
Następnie dodaj posiekaną kapustę. Dusić wszystko pod przykryciem 20 minut, aż kapusta będzie miękka. Dodaj trochę soli i przypraw do smaku. Aby kapusta się nie przypaliła, możesz dodać|dodać| troche wody Gotowe nadzienie schłódź.
Z gotowego ciasta uformuj małe placuszki i napełnij je duszoną kapustą. Formować kotleciki.
Na patelnię wlać olej i smażyć kotleciki na małym ogniu po 1-2 minuty z każdej strony. Lubię smażyć kotleciki na dużej ilości oleju.
Gotowe smażone placki stają się złociste. Przełóż je do miski i przykryj ręcznikiem, żeby chwilę odpoczęły. Smacznego!
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku