MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Domowy majonez w blenderze

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

10 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Domowy majonez w blenderze

Dodaj do planów


Czas gotowania

15 min.

Porcje

10

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Aby Twoje ulubione sałatki były jeszcze smaczniejsze, przygotuj dla nich domowy majonez w blenderze. Ten dressing dosłownie przeniesie Twoje potrawy na wyższy poziom! Warto zaznaczyć, że nasza wersja sosu różni się od klasycznej: zawiera nie żółtka, a całe jajka. To, czy jest lepiej, czy gorzej, zależy od Ciebie. Najważniejsze, że jajka są świeże, wysokiej jakości i idealnie rustykalne. No cóż, w takim razie to kwestia techniki (w dosłownym tego słowa znaczeniu): domowy majonez w blenderze przygotowuje się w zaledwie kilka minut, ku uciesze najbardziej zapracowanych i najbardziej niecierpliwych!

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 6

Porcje:

1.

Rafinowany olej roślinny - 280 ml

2.

Żółtko jaja - 2 szt.

3.

Sok cytrynowy - 1 łyżeczka

4.

Cukier - 1 łyżeczka

5.

Sól - 1 łyżeczka

6.

Zmielony czarny pieprz - ½ łyżeczka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

92%

Tłuszcz

309г

🍚

3%

Węglowodany

10г

🥩

5%

Białko

17г

🔥

2908

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 10 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Wyjmij żółtka z lodówki i pozostaw je na powierzchni roboczej na 30 minut. Zrób to samo z olejem roślinnym, jeśli nagle przechowujesz go w temperaturze pokojowej.

2

Krok 2

Odmierz wymaganą ilość soku z cytryny, cukru, soli i pieprzu do majonezu. Żółtka umieść w misie blendera lub szklance.

3

Krok 3

Dodać cukier, sól, pieprz i sok z cytryny. Włącz blender i zmiksuj składniki majonezu na niskich obrotach. Po kilku minutach zacznij stopniowo wlewać olej roślinny.

4

Krok 4

Po dodaniu około połowy masła zwiększ prędkość ubijania. Kontynuuj dodawanie oleju. Używaj blendera, aż w misce lub szklance powstanie mieszanina o jednorodnej konsystencji.

5

Krok 5

Posmakuj przygotowanego majonezu i jeśli to konieczne, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Majonez przełóż do czystego słoika i włóż do lodówki (można przechowywać nie dłużej niż 5 dni).

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone