Dodaj do planów
Czas gotowania
1 godz.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Naleśniki z kefirem to chyba najlepsza rzecz, jaką dobra matka może zaoferować swojemu śpiącemu dziecku na śniadanie w dni powszednie. Takie danie nie tylko zapewni Ci zapas energii, ale także wprawi Cię w świetny nastrój, a to, jak widzisz, jest ważne. A potem, jak widzisz, dobre oceny w szkole nie trzeba długo czekać! A dla mamy naleśniki kefirowe to prawdziwy dar niebios: przygotowuje się je prosto i dość szybko (czas „odpoczynku” ciasta można skrócić, jeśli użyjesz ciepłego kefiru zamiast zimnego). Przy okazji, jeśli chcesz, zmniejsz ilość cukru w cieście do symbolicznej łyżeczki: wtedy naleśniki można podawać nie tylko ze słodkim nadzieniem, ale także np. z serem topionym czy pasztetem z wątróbek.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 7
Porcje:
Mąka - 350 g
Kefir 3,5% - 500 ml
jajko - 1 szt.
Cukier - 2 łyżka
Proszek do pieczenia - ½ łyżeczka
Sól - 1 łyżeczka
Olej roślinny do smażenia - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
96г
🍚
Węglowodany
286г
🥩
Białko
63г
🔥
Kcal
Przygotuj ciasto na naleśniki z kefirem. Aby to zrobić, wyjmij wszystkie składniki z lodówki i zostaw je na stole. Muszą mieć tę samą temperaturę. W dużej misce ubić jajko z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, wlej kefir.
W osobnej misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną i solą. Do masy jajecznej wlać mieszaninę mąki i dokładnie wymieszać. Miskę z ciastem naleśnikowym przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
Rozgrzewamy patelnię żeliwną, lekko nasmarujemy olejem i wykładamy ciasto łyżką, nie mieszając. Piec naleśniki na średnim ogniu. Gotowe naleśniki włóż do miski lub patelni z pokrywką. Podawać na gorąco.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku