MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Awar chinkal

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Awar chinkal

Dodaj do planów


Czas gotowania

3 godz.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Awar chinkal to tradycyjne danie kuchni dagestańskiej, które ze względu na swój smak zyskało popularność poza regionem. A nazwę nadał mu jeden z ludów zamieszkujących Dagestan - Awarowie. W przeciwieństwie do gruzińskiego chinakali, awarskie chinakali przygotowywane jest według innej technologii: małe kwadraty ciasta chinkali gotuje się i podaje oddzielnie od mięsa (najczęściej jagnięciny, wołowiny lub kurczaka). Kolejną cechą chinkala awarskiego jest niezwykle delikatne ciasto zmieszane z kefirem. Ciasto na awar chinkal według tego przepisu okazuje się bardzo puszyste, ponieważ robi się je z dodatkiem sody.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 9

Porcje:

1.

Wołowina - 600 g

2.

Liść laurowy - 1 szt.

3.

Mieszanka pieprzu - 1 łyżeczka

4.

Sól - do smaku

5.

Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

6.

Mąka - 500 g

7.

Kefir - 350 g

8.

Proszek do pieczenia - ½ łyżeczka

9.

Sól - ½ łyżeczka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

13%

Tłuszcz

91г

🍚

59%

Węglowodany

418г

🥩

29%

Białko

204г

🔥

3326

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Mąkę wymieszać z solą i sodą, wlać kefir, zagnieść na jednolite, elastyczne ciasto. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie ponownie zagnieść i pozostawić na kolejne 40 minut.

2

Krok 2

Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 3 cm, pokrój w romby o boku 4 cm. Połóż pergamin na blasze do pieczenia, ułóż romby, odstaw do wyrośnięcia na 1-2 godziny (ciasto powinno stać się chrupiące).

3

Krok 3

Usuń nadmiar tłuszczu z mięsa, włóż do rondla, zalej 2,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, dodaj sól, odsącz pianę, dodaj przyprawy, gotuj pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa, 2 godziny. Odcedź bulion, mięso pokrój na kawałki nadające się do spożycia.

4

Krok 4

Kawałki ciasta wrzucamy do osolonego wrzątku, mieszamy, przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 3 minuty. Nie otwieraj pokrywy! Gotowe chinkali szybko wyjmij z wrzącej wody (spróbuj to zrobić w tym samym czasie), każdy chinkal przekłuj na środku wykałaczką i posmaruj olejem roślinnym.

5

Krok 5

Chinkal ułóż na talerzach, obok ułóż mięso, gorący bulion wlej do misek i od razu podawaj.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone