MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Ojacuri po gruzińsku

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Ojacuri po gruzińsku

Dodaj do planów


Czas gotowania

1 godz.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Tradycyjne gruzińskie danie ojakhuri oznacza „rodzinę”. Często na dużych ucztach podaje się gulasz mięsny z ziemniakami (te składniki są brane w równych częściach w przepisie), pomidorami, cebulą i czosnkiem. To danie jest pożywne i przygotowane po prostu, najczęściej na jednej patelni, jak w naszym przepisie. Wszystkie składniki można przygotować nie tylko na kuchence, ale także w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przenosząc zawartość patelni do formy żaroodpornej.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 11

Porcje:

1.

Pulpa wieprzowa - 800 g

2.

Ziemniak - 800 g

3.

pomidory koktajlowe - 200 g

4.

czerwona cebula - 2 szt.

5.

Czosnek - 3 ząbek

6.

Kolendra - 4 pęczek

7.

Olej roślinny - 6 łyżka

8.

Ocet stołowy 9% - 1 łyżeczka

9.

Mieszanka przypraw (papryka, suszony czosnek, chmiel suneli, kminek, suszona pietruszka) - 1 łyżeczka

10.

Sól - do smaku

11.

Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

43%

Tłuszcz

268г

🍚

31%

Węglowodany

195г

🥩

26%

Białko

161г

🔥

3859

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Obrane ziemniaki pokroić na duże kawałki. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki. l. olej roślinny i smaż ziemniaki na średnim ogniu, aż będą chrupiące, 10 minut. Pod koniec gotowania dodać sól, delikatnie wymieszać i przełożyć do miski.

2

Krok 2

Wieprzowinę osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę o boku 1,5–2 cm, na patelnię dodaj pozostały olej roślinny i dodaj mięso. Dodać sól, doprawić czarnym pieprzem, wymieszać i smażyć na złoty kolor, 10 minut.

3

Krok 3

1 cebulę pokroić na połówki pierścieni, posiekać czosnek. Dodaj warzywa na patelnię z mięsem, zmniejsz ogień do średniego i smaż przez kolejne 5 minut. Ziemniaki włóż ponownie na patelnię, dopraw przyprawami i zalej 100 ml gorącej wody.

4

Krok 4

Przykryj patelnię pokrywką i zmniejsz ogień do małego. Gotuj ojakhuri, aż mięso będzie miękkie, kolejne 20 minut. Jeśli to konieczne, dodaj do patelni trochę więcej wody. Dodaj pomidorki koktajlowe i gotuj przez kolejne 5 minut.

5

Krok 5

Pozostałą cebulę pokroić w krążki i umieścić w małej misce. Wlać ocet i pozostawić cebulę do marynowania na 5-10 minut. Na talerzach ułóż ojakhuri, posyp listkami kolendry, dodaj marynowaną cebulę i od razu podawaj.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Odkryj smak Japonii: Rice curry – proste i aromatyczne danie

Дана

1586

Kcal

60

Białko

50

Tłuszcz

216

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone