Dodaj do planów
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Porcje
8
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Najmodniejsze obecnie danie gruzińskie w obu stolicach! A jego popularność łatwo wytłumaczyć: młodą jagnięcinę gotuje się na wolnym ogniu w białym winie z tkemali i całą masą ziół. Rezultatem jest niezwykle aromatyczny sos i najdelikatniejsze mięso!
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 14
Porcje:
Jagnięcina z kością - 2 kg
Cebula - 1 kg
Estragon (estragon) - 100 g
Szalotka - 100 g
Kolendra - 100 g
Młody czosnek - 50 g
Zielony tkemali - 150 g
Wytrawne białe wino - 300 ml
Słodki zielony pieprz - 1 szt.
Utskho-suneli - 1 łyżeczka
Masło 82,5% - 100 g
Mielona kolendra - 1 łyżeczka
Sól, mielony ostry czerwony pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
214г
🍚
Węglowodany
367г
🥩
Białko
362г
🔥
Kcal
Mięso pokroić na kawałki wraz z kośćmi. Wysuszyć wszystkie warzywa i drobno posiekać. Obierz i bardzo cienko pokrój cebulę i czosnek.
Przygotowane produkty układamy warstwami w kotle lub grubościennej patelni: mięso, cebula, zioła, przyprawy, sól, pieprz, tkemali i tak dalej, aż znikną wszystkie składniki. Napełnij winem.
Postawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień do małego. Przykryj i gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, 30–60 minut. Zdejmij z ognia, dodaj pokrojone na małe kawałki masło i poczekaj, aż się rozpuści. Natychmiast podawaj.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku