MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Bakłażany nadziewane warzywami - imam bayıldı

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

3 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Bakłażany nadziewane warzywami - imam bayıldı

Dodaj do planów


Czas przygotowania

30 min.

Czas gotowania

30 min.

Porcje

3

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Obłędnie pyszne danie tureckie! Nie bez powodu jego imię Imam Bayaldy tłumaczy się jako „imam zemdlał”. Jego smak i aromat naprawdę doprowadzają Cię do szału! Jeśli chcesz cieszyć się tym słynnym orientalnym daniem w domu, ugotujmy je razem!

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 9

Porcje:

1.

Bakłażan - 3 szt.

2.

Słodka papryka 4 pory roku w plasterkach - 1 szt.

3.

Ostra papryczka - 1 szt.

4.

Pomidor (pomidor) - 2 szt.

5.

Cebula cebulowa - 1 szt.

6.

Czosnek - 5 szt.

7.

Olej roślinny 2 łyżki. l. - 4 łyżka

8.

Mieszanka suszonych włoskich ziół - 1 łyżeczka

9.

Zieleń - 1 pęczek

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

34%

Tłuszcz

62г

🍚

54%

Węglowodany

99г

🥩

13%

Białko

23г

🔥

1033

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 3 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Zacznijmy. Skórkę z bakłażana pokrój w paski, aby wyglądał jak zebra. Przeciąć wzdłuż na pół. Wyciągamy miąższ łyżeczką i odkładamy na bok, przyda się nam. Połówki bakłażana smarujemy olejem i na razie odstawiamy.

2

Krok 2

Drobno posiekaj cebulę i smaż, aż będzie miękka. Pokrój dzwonek i ostrą paprykę w bardzo małą kostkę. Drobno posiekaj czosnek. Pomidory zalać wrzątkiem, zdjąć skórkę i drobno posiekać. Miąższ bakłażana zmiel w blenderze lub drobno posiekaj.

3

Krok 3

Do cebuli na patelni dodaj miąższ bakłażana, czosnek, paprykę i pomidory. Wymieszaj i smaż przez 5 minut. Na koniec dodać pieprz i przyprawy.

4

Krok 4

Teraz napełnijmy „łódki” bakłażana powstałą mieszanką. Ułożyć w naczyniu do pieczenia, jeśli są zielone ogonki, zawinąć je w folię, żeby się nie przypaliły. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut.

5

Krok 5

Czy zakrztusiłeś się już śliną? Następnie wyjmij, ostudź, posyp drobno posiekanymi ziołami i zachwyć swoich bliskich! Smacznego!

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone