MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Stek z grilla z plackiem

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Stek z grilla z plackiem

Dodaj do planów


Czas gotowania

40 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Grillowany stek z podpłomykiem to wspaniałe, innowacyjne rozwiązanie na imprezę w gronie przyjaciół. Cienko pokrojony stek z grilla na krzyż podawany jest w ciepłym podpłomyku ze świeżym awokado, pomidorami, rzodkiewką i lekkim ziołowym sosem jogurtowym. To danie jest łatwe w przygotowaniu, dzięki czemu idealnie nadaje się na piknik. Warzywa i sos można przygotować w domu wcześniej i zabrać ze sobą na wieś, a na piknik wystarczy posiekać mięso i ułożyć podpłomyki.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 11

Porcje:

1.

Tortille z mąki - 4 szt.

2.

Stek z polędwicy - 2 szt.

3.

Awokado - 2 szt.

4.

Pomidor - 1 szt.

5.

Rzodkiewka - 4 szt.

6.

Kolendra - 5 pęczek

7.

Jogurt naturalny 2,7% - 150 g

8.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 3 łyżka

9.

Sok cytrynowy - 1 łyżka

10.

Sól - do smaku

11.

Świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

30%

Tłuszcz

102г

🍚

51%

Węglowodany

174г

🥩

19%

Białko

66г

🔥

1912

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Steki osusz ręcznikiem papierowym. Doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posmarować oliwą z oliwek ze wszystkich stron. Pozostaw steki na 20 minut.

2

Krok 2

Rozgrzej grill i posmaruj ruszt oliwą z oliwek. Dodaj steki i smaż przez 4 minuty. Przewróć na drugą stronę i kontynuuj smażenie przez kolejne 3 minuty. Przenieś steki na drewnianą deskę i przykryj folią na 5-7 minut.

3

Krok 3

Awokado przekrój wzdłuż, usuń pestkę i usuń skórkę. Miąższ pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Rzodkiewki pokroić w cienkie koła, pomidory w plasterki. Steki pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości 1–1,5 cm.

4

Krok 4

Kolendrę posiekać i wymieszać z jogurtem, dodać sól.

5

Krok 5

Połóż tortille na ruszcie grillowym i grilluj przez 1 minutę. Napełnij tortille stekiem, pomidorem, awokado i plasterkami rzodkiewki. Dodaj sos i liście kolendry. Natychmiast podawaj.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone