Dodaj do planów
Czas gotowania
40 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Grillowany stek z podpłomykiem to wspaniałe, innowacyjne rozwiązanie na imprezę w gronie przyjaciół. Cienko pokrojony stek z grilla na krzyż podawany jest w ciepłym podpłomyku ze świeżym awokado, pomidorami, rzodkiewką i lekkim ziołowym sosem jogurtowym. To danie jest łatwe w przygotowaniu, dzięki czemu idealnie nadaje się na piknik. Warzywa i sos można przygotować w domu wcześniej i zabrać ze sobą na wieś, a na piknik wystarczy posiekać mięso i ułożyć podpłomyki.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 11
Porcje:
Tortille z mąki - 4 szt.
Stek z polędwicy - 2 szt.
Awokado - 2 szt.
Pomidor - 1 szt.
Rzodkiewka - 4 szt.
Kolendra - 5 pęczek
Jogurt naturalny 2,7% - 150 g
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 3 łyżka
Sok cytrynowy - 1 łyżka
Sól - do smaku
Świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
102г
🍚
Węglowodany
174г
🥩
Białko
66г
🔥
Kcal
Steki osusz ręcznikiem papierowym. Doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posmarować oliwą z oliwek ze wszystkich stron. Pozostaw steki na 20 minut.
Rozgrzej grill i posmaruj ruszt oliwą z oliwek. Dodaj steki i smaż przez 4 minuty. Przewróć na drugą stronę i kontynuuj smażenie przez kolejne 3 minuty. Przenieś steki na drewnianą deskę i przykryj folią na 5-7 minut.
Awokado przekrój wzdłuż, usuń pestkę i usuń skórkę. Miąższ pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Rzodkiewki pokroić w cienkie koła, pomidory w plasterki. Steki pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości 1–1,5 cm.
Kolendrę posiekać i wymieszać z jogurtem, dodać sól.
Połóż tortille na ruszcie grillowym i grilluj przez 1 minutę. Napełnij tortille stekiem, pomidorem, awokado i plasterkami rzodkiewki. Dodaj sos i liście kolendry. Natychmiast podawaj.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku