MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Strudel z truskawkami i lodami

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

8 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Strudel z truskawkami i lodami

Dodaj do planów


Czas przygotowania

1 godz.

Czas gotowania

1 godz.

Porcje

8

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Strudel lodowy truskawkowy to prawdziwa uczta, na którą warto poświęcić czas i wysiłek. Ciasto na prawdziwy strudel rozwałkowujemy bardzo cienko i rozciągamy rękami, aż stanie się bardzo cienkie, prawie przezroczyste. Dzięki temu gotowy strudel jest bardzo delikatny z naprzemiennymi warstwami ciasta i bogatym nadzieniem. Najsłynniejszy przepis na strudel robi się z jabłkami, a w naszym przepisie podstawą nadzienia są karmelizowane jabłka, uzupełnione świeżymi truskawkami, skórką z cytryny i bułką tartą, które wchłoną sok i zapobiegną nadmiernemu rozmoczeniu ciasta podczas procesu gotowania.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 12

Porcje:

1.

Mąka - 300 g

2.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 50 g

3.

jajko - 1 szt.

4.

Cukier - 20 g

5.

Sól - ½ łyżeczka

6.

Truskawka - 500 g

7.

Jabłko - 2 szt.

8.

Cytrynowy - 1 szt.

9.

Cukier - 80 g

10.

Ciastko - 100 g

11.

Lody - 400 g

12.

Cukier puder - 40 g

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

15%

Tłuszcz

107г

🍚

76%

Węglowodany

560г

🥩

9%

Białko

69г

🔥

3473

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 8 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Na ciasto zetrzeć 40 g zimnego masła. Do dużej miski przesiać 240 g mąki, dodać masło, jajko, cukier, sól i zagnieść ciasto. Podczas wyrabiania wsyp do miski 1-2 łyżki. l. gorącą wodą, aż uzyskasz miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj kulę, przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

2

Krok 2

Przygotuj nadzienie. Jabłko pokroić w drobną kostkę, włożyć do rondelka, dodać cukier i smażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Cukier powinien się skarmelizować. Zdjąć z ognia i ostudzić.

3

Krok 3

Truskawki pokroić na 2–4 ​​części. Za pomocą drobnej tarki usuń 1 łyżeczkę. skórkę z cytryny, wyciśnij sok z połówki cytryny. Ciasteczka włóż do torebki Ziploc i rozgnieć wałkiem na drobne okruszki. Ciasteczka możesz zmielić za pomocą blendera w trybie pulsacyjnym.

4

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Połóż duży ręcznik kuchenny na powierzchni roboczej i posyp pozostałą mąką. Rozwałkuj ciasto na ręczniku na cienką warstwę, a następnie rozciągnij je rękoma, zaczynając od środka. Warstwa ciasta powinna stać się przezroczysta.

5

Krok 5

Przygotowane jabłka wymieszaj z truskawkami, skórką i sokiem z cytryny. Posyp ciasto bułką tartą i ułóż nadzienie owocowe. Podnosząc tkaninę, zwiń ją i przenieś na blachę do pieczenia. Posmaruj pozostałym masłem. Strudel pieczemy przez 45 minut, przekładamy na metalową kratkę i całkowicie ostudzamy. Posypać cukrem pudrem, pokroić na porcje i podawać z lodami.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone