PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
4 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas gotowania
20 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Jasnozielona sałatka ze szparagami i orzechami jest źródłem zdrowego błonnika i witamin. Mieszanka sałat, szybko ugotowane zielone szparagi, wstążki ogórka, zielony groszek i młoda rzodkiewka tworzą symfonię jasnych, świeżych smaków, uzupełnionych chrupiącą prażonymi orzechami laskowymi i tartym, słonym, aromatycznym parmezanem. Lekki dressing ze skórką cytryny, sokiem i oliwą z oliwek łączy składniki i uzupełnia posiłek.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 13
Porcje:
Mieszanka sałat - 100 g
Szparag - 200 g
Rzodkiewka - 8 szt.
Ogórek - 1 szt.
Zielony groszek - 50 g
Orzech laskowy - 50 g
Parmezan - 60 g
Mięta - 3 pęczek
Sól - do smaku
Cytrynowy - 1 szt.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 4 łyżka
Sól - do smaku
Świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
115г
🍚
Węglowodany
91г
🥩
Białko
50г
🔥
Kcal
W rondlu zagotuj 500 ml wody. Jeśli łodygi szparagów są grube, przekrój je wzdłuż na pół. Pozostaw cienkie łodygi w całości. Dodać sól, dodać szparagi i smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty. Ostrożnie wyjmij szparagi łyżką cedzakową i włóż je do miski z lodowatą wodą. Zamrożony groszek gotuj w rondlu przez 2 minuty. Ułożyć na sicie i ostudzić.
Orzechy laskowe włóż na suchą patelnię i smaż, mieszając, na średnim ogniu przez 5 minut. Przełóż na deskę i grubo posiekaj.
Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Za pomocą noża do obierania pokrój ogórek w długie wstążki. Parmezan pokroić w wiórki.
Cytrynę umyj sztywną szczoteczką w gorącej wodzie. Za pomocą drobnej tarki usuń 1 łyżeczkę. skórka owocowa. Pokrój cytrynę i wyciśnij 1 łyżkę. l. sok W małej misce wymieszaj oliwę, skórkę i sok z cytryny, dodaj sól, świeżo zmielony czarny pieprz i wymieszaj widelcem lub trzepaczką.
Na talerze nałóż mieszankę sałat, dodaj szparagi, plasterki ogórka i rzodkiewki, skrop dressingiem. Posypać wiórkami parmezanu, posypać prażonymi orzechami laskowymi i listkami mięty i natychmiast podawać.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku