MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Domowe batony energetyczne bez cukru

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Domowe batony energetyczne bez cukru

Dodaj do planów


Czas przygotowania

12 godz.

Czas gotowania

35 min.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Domowe bezcukrowe batony energetyczne Julii Iwanowej, dyrektor Rosyjskiej Akademii Czekolady (Moskwa) to prawdziwe wybawienie dla miłośników słodyczy, którzy starają się nie spożywać rafinowanego cukru. Batony te dodadzą Ci energii i na długo uzupełnią siły, dzięki zawartości suszonych owoców, orzechów, gorzkiej czekolady i miodu. W przepisie podpowiemy Ci, jak zrobić te batony energetyczne w domu. Okazuje się, że to wcale nie jest trudne. Batony te można wygodnie zabrać ze sobą na szybką przekąskę w drodze, do pracy czy szkoły.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 12

Porcje:

1.

Daktyle - 110 g

2.

Hiszpańska czekolada 70% - 220 g

3.

Miód - 100 g

4.

Posiekane orzechy laskowe - 130 g

5.

Pistacje - 35 g

6.

Mieszanka sezamu czarnego i białego - 35 g

7.

Płatki migdałów - 35 g

8.

Nerkowiec - 30 g

9.

Nasiona dyni - 20 g

10.

Płatki - 20 g

11.

Suszone morele - 4 szt.

12.

Maliny liofilizowane - 20 g

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

32%

Tłuszcz

241г

🍚

56%

Węglowodany

420г

🥩

11%

Białko

85г

🔥

4120

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 150°C i wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Ułóż orzechy laskowe, migdały, nasiona sezamu i pestki dyni na blasze do pieczenia i piecz przez 10 minut. Zamieszaj orzechy kilka razy. Wyjmij blachę do pieczenia i ostudź mieszaninę orzechów.

2

Krok 2

Drobno posiekaj daktyle i suszone morele. 20 g czekolady pokroić w drobną kostkę. Posiekaj orzechy nerkowca i pistacje. W dużej misce połącz przygotowaną mieszankę orzechów, płatków owsianych, dodaj suszone owoce i orzechy nerkowca, dodaj liofilizowane maliny i czekoladę i wymieszaj szpatułką, aby wszystkie składniki równomiernie się rozłożyły.

3

Krok 3

Do małego rondelka wlać miód i podgrzewać na małym ogniu, nie gotując, przez 1 minutę. Gorący miód wlać do miski z suchymi składnikami i wymieszać na gładką masę mikserem z końcówką z haczykiem lub samą szpatułką.

4

Krok 4

Połóż arkusz papieru do pieczenia na blacie i rozprowadź na nim mieszaninę. Rozsmarować szpatułką tak, aby powstał kwadrat o grubości około 2 cm, dokładnie docisnąć i całkowicie ostudzić. Przykryj folią lub folią spożywczą i pozostaw na 12 godzin w temperaturze pokojowej do stabilizacji. Ubitą masę pokroić ostrym nożem na batony o wymiarach 3 x 11 cm.

5

Krok 5

Pozostałą czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Zanurz batony do połowy w czekoladzie i pozostaw do stwardnienia. Gdy czekolada stwardnieje, umieść batony w pojemniku.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone