PREMIUM
@lekting
Trudność: Średnia
6 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
12 godz.
Czas gotowania
35 min.
Porcje
6
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Domowe bezcukrowe batony energetyczne Julii Iwanowej, dyrektor Rosyjskiej Akademii Czekolady (Moskwa) to prawdziwe wybawienie dla miłośników słodyczy, którzy starają się nie spożywać rafinowanego cukru. Batony te dodadzą Ci energii i na długo uzupełnią siły, dzięki zawartości suszonych owoców, orzechów, gorzkiej czekolady i miodu. W przepisie podpowiemy Ci, jak zrobić te batony energetyczne w domu. Okazuje się, że to wcale nie jest trudne. Batony te można wygodnie zabrać ze sobą na szybką przekąskę w drodze, do pracy czy szkoły.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 12
Porcje:
Daktyle - 110 g
Hiszpańska czekolada 70% - 220 g
Miód - 100 g
Posiekane orzechy laskowe - 130 g
Pistacje - 35 g
Mieszanka sezamu czarnego i białego - 35 g
Płatki migdałów - 35 g
Nerkowiec - 30 g
Nasiona dyni - 20 g
Płatki - 20 g
Suszone morele - 4 szt.
Maliny liofilizowane - 20 g
Porcje:
🥓
Tłuszcz
241г
🍚
Węglowodany
420г
🥩
Białko
85г
🔥
Kcal
Rozgrzej piekarnik do 150°C i wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Ułóż orzechy laskowe, migdały, nasiona sezamu i pestki dyni na blasze do pieczenia i piecz przez 10 minut. Zamieszaj orzechy kilka razy. Wyjmij blachę do pieczenia i ostudź mieszaninę orzechów.
Drobno posiekaj daktyle i suszone morele. 20 g czekolady pokroić w drobną kostkę. Posiekaj orzechy nerkowca i pistacje. W dużej misce połącz przygotowaną mieszankę orzechów, płatków owsianych, dodaj suszone owoce i orzechy nerkowca, dodaj liofilizowane maliny i czekoladę i wymieszaj szpatułką, aby wszystkie składniki równomiernie się rozłożyły.
Do małego rondelka wlać miód i podgrzewać na małym ogniu, nie gotując, przez 1 minutę. Gorący miód wlać do miski z suchymi składnikami i wymieszać na gładką masę mikserem z końcówką z haczykiem lub samą szpatułką.
Połóż arkusz papieru do pieczenia na blacie i rozprowadź na nim mieszaninę. Rozsmarować szpatułką tak, aby powstał kwadrat o grubości około 2 cm, dokładnie docisnąć i całkowicie ostudzić. Przykryj folią lub folią spożywczą i pozostaw na 12 godzin w temperaturze pokojowej do stabilizacji. Ubitą masę pokroić ostrym nożem na batony o wymiarach 3 x 11 cm.
Pozostałą czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Zanurz batony do połowy w czekoladzie i pozostaw do stwardnienia. Gdy czekolada stwardnieje, umieść batony w pojemniku.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku