MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Szwajcar z wieprzowiny

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

4 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Szwajcar z wieprzowiny

Dodaj do planów


Czas gotowania

45 min.

Porcje

4

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Eskalopki wieprzowe na pewno są Wam znane, bo to danie było kiedyś podawane we wszystkich stołówkach i kawiarniach. Nawiasem mówiąc, istnieją dwie wersje dotyczące pochodzenia jego nazwy. Pierwsza mówi, że słowo „eskalopa” przetłumaczone ze starofrancuskiego oznacza „skorupę orzecha włoskiego”. Dziwny? Zupełnie nie! Faktem jest, że po smażeniu kawałek mięsa pomarszczył się na wierzchu i przypominał łupinę orzecha włoskiego. Druga wersja pochodzenia nazwy potrawy nawiązuje do sposobu krojenia wieprzowiny. Podobnie słowo „escalope” pochodzi od włoskiego scaloppare, co w tłumaczeniu oznacza coś w rodzaju „dużego, cienkiego kawałka”. Nadal nie jest jasne, która opcja jest prawidłowa. O wiele ważniejsze jest to, że eskalopka jest daniem prostym i bardzo smacznym, dlatego na pewno warto nauczyć się ją przyrządzać.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 6

Porcje:

1.

Szarpana wieprzowina (taka jak grubo cięta) - 600 g

2.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 80 g

3.

Wytrawne białe wino - 100 ml

4.

Suszone oregano - ½ łyżeczka

5.

Zmielony czarny pieprz - do smaku

6.

Sól - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

40%

Tłuszcz

112г

🍚

15%

Węglowodany

41г

🥩

46%

Białko

128г

🔥

1888

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 4 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Przygotuj wieprzowinę. Mięso umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz papierowymi ręcznikami. Usuń tłuszcz i ścięgna. Wieprzowinę pokroić w poprzek włókien na duże plastry o grubości co najmniej 1,5 cm.

2

Krok 2

Rozbij plastry wieprzowiny płaskim młotkiem lub płaską stroną dużego noża. Mięso solimy i pieprzymy do smaku. Przykryć folią i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.

3

Krok 3

Rozpuść masło na dużej patelni o grubym dnie. Przygotowane eskalopki wieprzowe układamy tak, aby się nie stykały i smażymy przez 5 minut.

4

Krok 4

Przewróć mięso na drugą stronę i smaż przez 4 minuty. Umieścić na talerzu. W ten sam sposób smaż wszystkie pozostałe eskalopki. Jeśli to konieczne, dodaj olej do patelni.

5

Krok 5

Na patelnię, na której smażyło się mięso, wlać wino. Dodaj oregano i zagotuj. Umieść eskalopki na patelni i smaż na dużym ogniu nie dłużej niż 5 minut.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone