
Czas gotowania
15 min.
Porcje
6
Kuchnia
Europejska
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR aparatem, a znajdziesz się na tej stronie!
Na iOS możesz użyć wbudowanego aparatu, na Androidzie musisz pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Zupa truskawkowa może być zarówno pierwszym daniem (szczególnie jeśli podamy ją z grzankami pszennymi), jak i deserem. W każdym przypadku gwarantowana jest przyjemność! Jeśli uważasz, że taka słodka zupa to wątpliwy wybór na dzienny posiłek, to się mylisz: potrafi dostarczyć organizmowi doskonałą dawkę energii i siły dzięki witaminom i cukrom. A w upalny letni dzień zupa truskawkowa jest po prostu bezcenna! Jeśli danie przeznaczone jest na stół dziecięcy, wino oczywiście lepiej usunąć z przepisu i zastąpić sokiem jabłkowym, naturalnym jogurtem lub kefirem.
Łącznie składników: 4
Porcje:
Truskawka - 1.2 kg
Cukier - 100 g
Brzoskwinie - 2 szt.
Czerwone Ribesy - 5 pęcz.
Porcje:
🥓
Tłuszcz
5г
🍚
Węglowodany
198г
🥩
Białko
10г
🔥
Kcal
Przygotuj składniki na zupę. Posortuj truskawki, umyj je pod bieżącą wodą i dobrze osusz, rozkładając je na papierowym ręczniku. Usuń łodygi i gałązki. Do miski blendera włóż jagody (1 kg). Dodać cukier i zmielić. Powstałą mieszaninę przetrzyj przez drobne sito do miski, aby usunąć wszystkie nasiona.
Przecier truskawkowy wlać do dzbanka lub czystego słoika o odpowiedniej objętości. Dodać wytrawne białe wino, wymieszać łyżką i przechowywać w lodówce do momentu użycia.
Morele i porzeczki umyć, następnie dobrze osuszyć, rozłożyć na papierowych ręcznikach. Morele obierz, przekrój na połówki i usuń pestki.
Pozostałe truskawki i połówki moreli pokroić w plasterki. Ostudzony puree przelać do miseczek. Dodać truskawki, morele i czerwone porzeczki.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku