MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Serniki z bezą

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Średnia

6 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Serniki z bezą

Dodaj do planów


Czas przygotowania

4 godz.

Czas gotowania

1 godz.

Porcje

6

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Serniki Z Bezą

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 14

Porcje:

1.

Mąka - 240 g

2.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 125 g

3.

Cukier - 60 g

4.

Żółtko jaja - 2 szt.

5.

Woda jest lodowata - 1 łyżka

6.

Twarożek - 500 g

7.

Tarta skórka z cytryny - 1 łyżka

8.

Mąka - 1 łyżka

9.

Sok cytrynowy - 1 łyżka

10.

jajko - 1 szt.

11.

Żółtko jaja - 1 szt.

12.

Białko jaja, kategoria C0 - 2 szt.

13.

Cukier - 120 g

14.

Skrobia kukurydziana - ½ łyżeczka

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

27%

Tłuszcz

190г

🍚

54%

Węglowodany

375г

🥩

19%

Białko

130г

🔥

3744

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 6 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Na ciasto wymieszać mąkę, cukier i zimne masło pokrojone na kawałki. Pocieraj rękami, aż mieszanina zacznie przypominać bułkę tartą. Dodajemy żółtka i wodę i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkować na dysk, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.

2

Krok 2

Ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu na cienką warstwę i układamy w foremkach do tartaletek tak, aby przykryć spód i boki. Odetnij brzegi i włóż do lodówki na 30 minut.

3

Krok 3

Na cieście w każdej foremce układamy kółka pergaminowe, wsypujemy fasolę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Usuń fasolę i papier i piecz przez kolejne 10 minut. Całkowicie ostudzić. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160°C.

4

Krok 4

Do nadzienia ubij twarożek ze skórką, jajkiem i żółtkiem. Kontynuując ubijanie, dodaj sok z cytryny i mąkę. Napełnij tartaletki nadzieniem i włóż do piekarnika na 25 minut. Pozostawić do ostygnięcia bez wyjmowania z piekarnika i otwierania drzwiczek. Następnie włóż do lodówki na 3 godziny.

5

Krok 5

Białka ubić na gęstą pianę. Dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę, dodając skrobię na samym końcu. Bezę przełóż do rękawa cukierniczego.

6

Krok 6

Na tartaletki ułóż bezę i włóż do piekarnika nagrzanego do 240°C na 3 minuty. Ostudzić i wyjąć ciasteczka z foremek.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone