PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
14 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
45 min.
Porcje
14
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Kotlety z mintaja w piekarniku to doskonała propozycja na lekki i zdrowy obiad, zwłaszcza podany z sałatką ze świeżych warzyw i ziół. Pollock należy do rodziny dorszy, ma gęste, chude mięso, bardzo bogate w witaminy i jod, jest sprzedawany w każdym sklepie i jest dość tani. Kolejną niewątpliwą zaletą tej ryby jest niewielka liczba ości. Kotlety te docenią wszyscy przestrzegający diety i zasad zdrowego odżywiania, sportowcy, a nawet dzieci.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 8
Porcje:
Filet z mintaja - 1 kg
Cebula - 1 szt.
chleb pszenny - 250 g
Mleko 0,1% (odtłuszczone) - 200 ml
Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 50 g
Sól - do smaku
Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Mąka lub bułka tarta - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
65г
🍚
Węglowodany
252г
🥩
Białko
204г
🔥
Kcal
Jeśli przygotowujesz niezbyt dietetyczne kotlety, użyj masła. Należy go wcześniej zamrozić, aby dobrze zmielić w maszynce do mięsa.
Ostrożnie rozmroź filety z mintaja na półce w lodówce. Z białego chleba odetnij skórki, na koniec powinno zostać ok. 200 g okruchów. Chleb namoczyć w mleku na 10 minut.
Odciśnij nadmiar mleka z bułki tartej. Cebulę pokroić tak, aby miała odpowiednią wielkość dla maszynki do mięsa. Filet z mintaja przełóż na sitko, aby odsączyć nadmiar płynu powstałego po rozmrożeniu.
Najpierw przepuść mintaja z masłem przez maszynę do mięsa z drobną siatką, a następnie cebulę i biały chleb. Mięso mielone w misce solimy i pieprzymy i dokładnie mieszamy.
Nastaw piekarnik na rozgrzanie do 180°C. Do jednej miski wlej zimną wodę, do drugiej dodaj bułkę tartą lub mąkę. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem.
Zmocz dłonie w zimnej wodzie i uformuj kotleciki o wybranej wielkości. Rozbij każdy kotlet w dłoni, przerzucając go z jednej ręki do drugiej. Uformowany kotlet obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na blasze do pieczenia.
Kotlety z mintaja pieczemy w piekarniku niekonwekcyjnym przez 20-30 minut w zależności od ich wielkości. Rybę gotuje się dość szybko, a główną zasadą jest, aby jej nie wysuszać.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku