MealWings

Artykuły

Kontakty

Diet

NEW

Kotlety rybne z mintaja w piekarniku

Maksym

PREMIUM

@lekting

Trudność: Łatwa

14 Porcje

0.0

Dodaj do planów


Kotlety rybne z mintaja w piekarniku

Dodaj do planów


Czas przygotowania

20 min.

Czas gotowania

45 min.

Porcje

14

Trudność

Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!

Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.

O tym przepisie

Kotlety z mintaja w piekarniku to doskonała propozycja na lekki i zdrowy obiad, zwłaszcza podany z sałatką ze świeżych warzyw i ziół. Pollock należy do rodziny dorszy, ma gęste, chude mięso, bardzo bogate w witaminy i jod, jest sprzedawany w każdym sklepie i jest dość tani. Kolejną niewątpliwą zaletą tej ryby jest niewielka liczba ości. Kotlety te docenią wszyscy przestrzegający diety i zasad zdrowego odżywiania, sportowcy, a nawet dzieci.

Na listach u 0 osób

Gotuję

00%

Ugotowano

00%

Zaplanowano

00%

Lista składników

Wszystkich składników: 8

Porcje:

1.

Filet z mintaja - 1 kg

2.

Cebula - 1 szt.

3.

chleb pszenny - 250 g

4.

Mleko 0,1% (odtłuszczone) - 200 ml

5.

Masło do posmarowania gotowych podpłomyków - 50 g

6.

Sól - do smaku

7.

Sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

8.

Mąka lub bułka tarta - do smaku

Fakty żywieniowe

Porcje:

🥓

12%

Tłuszcz

65г

🍚

48%

Węglowodany

252г

🥩

39%

Białko

204г

🔥

2443

Kcal

Średnia dzienna norma

* Obliczenia makroskładników gotowego dania dla 14 porcji

Etapy przygotowania

1

Krok 1

Jeśli przygotowujesz niezbyt dietetyczne kotlety, użyj masła. Należy go wcześniej zamrozić, aby dobrze zmielić w maszynce do mięsa.

2

Krok 2

Ostrożnie rozmroź filety z mintaja na półce w lodówce. Z białego chleba odetnij skórki, na koniec powinno zostać ok. 200 g okruchów. Chleb namoczyć w mleku na 10 minut.

3

Krok 3

Odciśnij nadmiar mleka z bułki tartej. Cebulę pokroić tak, aby miała odpowiednią wielkość dla maszynki do mięsa. Filet z mintaja przełóż na sitko, aby odsączyć nadmiar płynu powstałego po rozmrożeniu.

4

Krok 4

Najpierw przepuść mintaja z masłem przez maszynę do mięsa z drobną siatką, a następnie cebulę i biały chleb. Mięso mielone w misce solimy i pieprzymy i dokładnie mieszamy.

5

Krok 5

Nastaw piekarnik na rozgrzanie do 180°C. Do jednej miski wlej zimną wodę, do drugiej dodaj bułkę tartą lub mąkę. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem.

6

Krok 6

Zmocz dłonie w zimnej wodzie i uformuj kotleciki o wybranej wielkości. Rozbij każdy kotlet w dłoni, przerzucając go z jednej ręki do drugiej. Uformowany kotlet obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na blasze do pieczenia.

7

Krok 7

Kotlety z mintaja pieczemy w piekarniku niekonwekcyjnym przez 20-30 minut w zależności od ich wielkości. Rybę gotuje się dość szybko, a główną zasadą jest, aby jej nie wysuszać.

Smacznego!

Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku

Podobne przepisy

Ostry zupa rybna z pomidorami: rozgrzewający smak zimy

Эмилия

1278

Kcal

109

Białko

42

Tłuszcz

121

Węglowodany

Komentarze

MealWings

Strona główna

Kontakt

Katalog przepisów


© 2025 MealWings / mealwings.com / Przepisy kulinarne | Przepisy krok po kroku ze ZDJĘCIAMI - MealWings

Wszystkie prawa zastrzeżone