PREMIUM
@lekting
Trudność: Łatwa
4 Porcje
0.0
Dodaj do planów
Dodaj do planów
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Porcje
4
Trudność
Nie chcesz przepisywać linku? Zeskanuj kod QR kamerą i przejdź do tej strony!
Na iOS można użyć wbudowanej kamery, na Androidzie trzeba pobrać aplikację do skanowania kodów QR.
Stek wieprzowy w sosie miodowo-musztardowym to danie idealne zarówno na uroczystą biesiadę, jak i szybki obiad. Dzięki bardzo udanemu sosowi mięso okazuje się soczyste, delikatne, słodko-pikantne i nie wymaga wstępnego marynowania. Przy okazji ilość składników sosu można dostosować do własnych upodobań – dodać np. więcej czosnku, a mniej miodu lub odwrotnie. Stek wieprzowy można ugotować tylko w jeden sposób - całkowicie ugotowany, dlatego ściśle monitoruj czas gotowania.
Na listach u 0 osób
Gotuję
Ugotowano
Zaplanowano
Wszystkich składników: 9
Porcje:
Schab - 4 steki o grubości 2 cm - do smaku
Medalion wieprzowy - 1 łyżka
musztarda Dijon - 1 łyżka
Sok cytrynowy - 1 łyżka
Skórka z cytryny - do smaku - do smaku
Mielona ostra papryka - do smaku - do smaku
Zmielony czarny pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Olej roślinny - do smaku
Porcje:
🥓
Tłuszcz
144г
🍚
Węglowodany
82г
🥩
Białko
40г
🔥
Kcal
Mięso osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Jeśli warstwa tłuszczu jest zbyt gruba, odetnij ją, pozostawiając nie więcej niż 7-10 mm. Na pozostałej warstwie tłuszczu wykonaj poprzeczne nacięcia na głębokość 2-3 mm.
W razie potrzeby lekko nakłuj steki za pomocą tłuczka, widelca lub szpikulca. Dzięki temu stek lepiej zachowa swój kształt i nie będzie się wyginać podczas smażenia. Mięso lekko posolić ze wszystkich stron i pozostawić na co najmniej 20 minut.
Zdobądź miód. Jeśli Twój jest gęsty lub kandyzowany, podgrzej go w kuchence mikrofalowej przez 10 sekund. Jeśli to nie wystarczy, dodaj kolejne 10 sekund, aż miód stanie się płynny.
Do miski dodaj miód, sok z cytryny i musztardę Dijon. Lekko posolić, dodać do smaku ostry i zmielony czarny pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Wlać odrobinę oleju roślinnego na patelnię z grubym dnem i dobrze podgrzać. Na średnim ogniu szybko smaż mięso z obu stron na złoty kolor. Steki posmaruj ze wszystkich stron sosem miodowo-musztardowym.
Przenieś steki na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i włóż do piekarnika na 10-15 minut bez konwekcji. Czas gotowania zależy od grubości steków. Po upieczeniu mięso odstawiamy na minimum 5 minut. Do steków wieprzowych można przygotować sos miodowo-musztardowy z różnymi musztardami, wszystko zależy od upodobań. Musztardę Dijon można rozcieńczyć 1 do 1 z musztardą ostrą lub np. dodać odrobinę musztardy ziarnistej.
Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku